728 x 90

Opel представя състезателни легенди и Astra TCR

Opel представя състезателни легенди и Astra TCR

Надпреварата AVD Oldtimer Grand Prix на легендарната писта „Нюрбургринг” е основният акцент на сезона за почитателите на класическите автомобили. Тази година марката Opel отбелязва празнично своите успешни традиции в сферата на моторните спортове с участието на прочути болиди от пистовите туристически шампионати. Водеща позиция на стартовата решетка заема моделът Calibra V6, който спечели шампионата International

Надпреварата AVD Oldtimer Grand Prix на легендарната писта „Нюрбургринг” е основният акцент на сезона за почитателите на класическите автомобили. Тази година марката Opel отбелязва празнично своите успешни традиции в сферата на моторните спортове с участието на прочути болиди от пистовите туристически шампионати.

Водеща позиция на стартовата решетка заема моделът Calibra V6, който спечели шампионата International Touring Car (ITC) през 1996 година. Черната Calibra с рекламно лого на “Cliff”, пилотирана от Мануел Ройтер завоюва последната титла в ITC въпреки силната конкуренция от страна на отборите на Alfa Romeo и Mercedes.

На „Нюрбургринг” тази Calibra 4х4 ще бъде пилотирана от бившия пилот в DTM и посланик на марката Opel Йоахим („Йокел”) Винкелхок.

Но Calibra V6 няма да бъде сама на стартовата линия. Шампионският болид в ITC ще се радва на компанията на Irmscher Manta A (с която рали легендите Валтер Рьол и Рауно Аалтонен спечелиха победата в „24-те часа на Спа” през 1975 година), Gerent Opel GT от Група 4 и разполагащият с мощност 300 к.с. състезателен Steinmetz Commodore от 1971 година.

Сред другите любимци на публиката са Opel Rekord C от Група 5, познат и като “Черната вдовица”, както и Opel Manta от група Н, който не е пропускал 24-часова надпревара на „Нюрбургринг” от дебюта си на тази писта. Също у дома си на състезателното трасе в планината Айфел се чувства и Astra V8 Coupe с мощност 500 к.с., която спечели 24-часовия маратон в „Зеления ад” през 2003 година, пилотирана от Мануел Ройтер, Тимо Шайдер, Марсел Тийман и Фолкер Стричек. Състезателната Astra дори почти успя да стигне до серийно производство под наименованието OPC X-Treme, a показаният на щанда на марката на изложението в Женева през 2001 година автомобил ще бъде демонстриран и в рамките на тазгодишния Oldtimer Grand Prix.

Специално за рали феновете, OPC X-Treme ще бъде придружен на щанда на Opel Classic в падока на пистата от три рали автомобила, пилотирани от бившия световен и европейски рали шампион Валтер Рьол – Ascona A и Kadett C GT/E и Opel Ascona 400, с която Рьол и навигаторът му Кристиан Гайстдьорфер грабнаха световната рали титла през 1982 година.

Наред с класическите спортисти, актуалните модели на Opel ще бъдат представени от участника на марката в световния шампионат за туристически автомобили TCR. Новият Opel Astra TCR ще направи своя официален дебют в рамките на Oldtimer GP и ще се присъедини към Calibra V6 и компания на пистата.

В Opel Astra TCR cе срещат серийният автомобил и модерните състезателни технологии, даващи възможност на клиентските отбори да вземат участие в пистови надпревари на кратки и на маратонски дистанции при строго регламентирани правила.

Astra TCR се задвижва от 2-литров турбодвигател, ограничен от правилата на регламента до 300 к.с. и 420 Нм максимален въртящ момент. Но при собствено тегло от едва 1200 килограма, тези показатели са повече от достатъчни за осигуряване на много привлекателен за публиката и достъпен за отборите спортен спектакъл на пистата.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт