728 x 90

Lotus пуска най-лекия Elise

Lotus представи лимитираната серия Elise 250 Special Edition – един от няколкото автомобила, с които компанията ще отбележи 50 години от откриването на завода си в Хетел. Версията Special Edition ще е най-лекият Elise – теглото на спортния автомобил е едва 899 килограма. За да се постигне това ниско тегло инженерите на Lotus са променили

Lotus представи лимитираната серия Elise 250 Special Edition – един от няколкото автомобила, с които компанията ще отбележи 50 години от откриването на завода си в Хетел. Версията Special Edition ще е най-лекият Elise – теглото на спортния автомобил е едва 899 килограма. За да се постигне това ниско тегло инженерите на Lotus са променили доста детайли по автомобила, които вече се изработват от фиброкарбон или алуминий.

Колата се задвижва от познатия от Elise 250 1,8-литров турбо двигател с мощност 243 конски сили при 7200 об/мин, а максималният въртящ момент е 249 Nm в диапазона между 3500 и 5500 об/мин.

„Elise е създаден, развит и се сглобява в Хетел и ние искахме автомобила, който ще отбележи 50-ата годишнина на фабриката да е най-лекият сериен Elise, който някога сме сглобявали”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Жан-Марк Гале.

Освен това, Elise 250 Special Edition записа обиколка на тестовото трасе в Хетел за 1,34 минути, което е нов рекорд за сериен Elise. Окачването и спирачките на специалната версия са заети от Elise Cup 250, което обяснява по-доброто му представяне.

Производствената серия ще е едва 50 коли, а цената на всеки един от тези автомобили във Великобритания тръгва от 47 900 лири.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт