728 x 90

The Iron Knight на Volvo счупи два световни рекорда (+ видео)

Камион Volvo с прякор "Железният рицар" подобри наведнъж два световни рекорда за скорост. Шведите вече не се стесняват да го наричат "най-бързия в света", въпреки че влекачът няма никакво отношение към серийните машини. The Iron Knight е построен от Волво с помощта на опита на компанията в пистовите състезания за тежки камини. Независимо от масовото

Камион Volvo с прякор "Железният рицар" подобри наведнъж два световни рекорда за скорост. Шведите вече не се стесняват да го наричат "най-бързия в света", въпреки че влекачът няма никакво отношение към серийните машини.

The Iron Knight е построен от Волво с помощта на опита на компанията в пистовите състезания за тежки камини. Независимо от масовото изполване на скъклопастика в кабината и аеродинамиката "Железният рицар" тежи около 4,5 тона.

Камионът-рекордьор притежава чудовищен силов агрегат – 6-цилиндров агрегат с обем 12,8 литра. С помощта на 4 турбини той развива мощ от 2400 к.с. и 6000 Нм въртящ момент. В комплект със специално дработената трансмисия I-Shift Dual Clutch (тя се използва в някои серийни влекачи на Volvo) моторът ускорява машината до 100 км/ч за 4,5 секунди и достига максимална скорост над 275 км/ч.

Под управлението на шведския пилот Бойе Овербринк The Iron Knight постави два световни рекорда – по преодоляване на дистанции от 500 и 1000 м със старт от място. Първата той преодоля за 13,71 секунди със средна скорост от 131,29 км/ч.

За да преодолее рекордно километър на камиона на Волво бяха нужни 21,29 секунди. Средната скорост на "Железния рицар" при този опит е била 169 км/ч. Volvo The Iron Knight счупи двата световни рекорда за скорост, оборудван с гуми Goodyear.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт