728 x 90

Макадамово рали за класически автомобили и у нас

Макадамово рали за класически автомобили и у нас

В дните на Balkan Offroad Rallye феновете на макадамовите състезания, ще станат свидетели на дебюта на Balkan Classic Rallye. Състезанието е надбягване в духа на големите рали маратони, от времето преди късите скоростни етапи и сервизните зони, около които са отсечките. Ралито ще се проведе съвместно с голямата офроуд надпревара Balkan Offroad Rallye и също

В дните на Balkan Offroad Rallye феновете на макадамовите състезания, ще станат свидетели на дебюта на Balkan Classic Rallye.

Състезанието е надбягване в духа на големите рали маратони, от времето преди късите скоростни етапи и сервизните зони, около които са отсечките.

Ралито ще се проведе съвместно с голямата офроуд надпревара Balkan Offroad Rallye и също ще продължи 8 дни, но етапите му ще са различни.

20 са заявките от цял свят, като организаторите очакват още екипажи в дните преди състезанието.

В това рали право на участие имат автомобили, произведени между 1962 и 1981 година, които са с атмосферни мотори и един двигателен мост.

„Неслучайно сме сложили границата на 1981 година, тъй като през 1982 вече се появяват първите рали коли с турбо мотори и задвижване 4х4 – поясни създателят на ралито Александър Ковачев, който заяви, че Балкан Офроуд е големият „самолетоносач”, който носи на гърба си новото състезание. – В момента в Европа няма такова състезание. Има възстановеното „Сафари” в Кения, което сега има друго име, имаме „ПанАмерикана” в Мексико, има по едно голямо такова рали в Нова Зеландия и Мароко и сега тук влиза и България.

„Тук не става въпрос за ретро рали, а за истинска надпревара със скоростни етапи, които трябва да се покрият за минимално време – допълни Ковачев. – Всички скоростни отсечки са на макадам, колите са доста леки – около 1000 килограма, така че са доста бързи.

„Имаме заявки от почти цял свят, а феновете ще могат да видят интересни автомобили: Porsche 911, Datsun 260Z, Ford Cortina, различни модели на Volvo и т.н. Надявам се, че догодина вече ще имаме и български екипажи в това състезание.”

Balkan Classic Rallye стартира на 10 септември и ще финишира на 17 септември, като графикът му съвпада най-общо с този на Balkan Offroad Rallye.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт