728 x 90

Lexus ще произвежда SUV на водород

Lexus ще произвежда SUV на водород

Lexus планира серийно производство на кросоувър на водород, като това трябва да стане факт до 2020 година. Новината съобщи шефът на европейското подразделение на луксозната марка Ален Ютенховен. Моделът на Lexus ще последва този на компанията-майка Toyota – Mirai, който стана първият сериен автомобил с горивна клетка, но в Lexus планират тяхното возило да се

Lexus планира серийно производство на кросоувър на водород, като това трябва да стане факт до 2020 година. Новината съобщи шефът на европейското подразделение на луксозната марка Ален Ютенховен.

Моделът на Lexus ще последва този на компанията-майка Toyota – Mirai, който стана първият сериен автомобил с горивна клетка, но в Lexus планират тяхното возило да се отличава с динамика и лукс, характерни за марката.

Ютенховен потвърди пред списание AutoExpress, че в Lexus „адаптират” технологията от Mirai и пред екипа му са останали „само няколко препятствия” преди да се стигне до завършен вариант на новия кросоувър.

„Основният проблем е „пакетирането” на технологията в кола с нормални размери – обясни Ютенховен. – Но със сигурност тези компоненти ще се съберат в един SUV. Така че за нас остава задачата да осигурим достатъчно динамика и мощност, които да отговарят на премиум модел.”

Това означава, че водородният модел на Lexus ще е доста по-мощен от Toyota Mirai, който е с мощност 152 конски сили, идващи от електромоторите на борда. Mirai ускорява от 0 до 100 км/ч за 9,6 секунди, а максималната му скорост е 180 км/ч.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт