728 x 90

Jaguar съживи супер автомобила XKSS

Jaguar съживи супер автомобила XKSS

Британската компания Jaguar сглоби първия екземпляр от новата серия автомобили XKSS от 1957 година. Точно XKSS е наричан „първият супер автомобил”, а новата серия ще е от едва девет коли, всяка на цена между 1,5 и 2 милиона долара. Първите коли ще бъдат доставени в началото на 2017 година. XKSS се ражда, когато в Jaguar

Британската компания Jaguar сглоби първия екземпляр от новата серия автомобили XKSS от 1957 година. Точно XKSS е наричан „първият супер автомобил”, а новата серия ще е от едва девет коли, всяка на цена между 1,5 и 2 милиона долара. Първите коли ще бъдат доставени в началото на 2017 година.

XKSS се ражда, когато в Jaguar решават да превърнат в сериен автомобил легендарния D-Type, който има три победи в „24 часа на Льо Ман”. Производствената серия на XKSS е трябвало да бъде 25 коли, продадени са 16 от тях, а останалите девет са унищожени при пожар във фабриката на компанията в Ковънтри.

Сега XKSS се възражда по оригиналните чертежи на Jaguar от 50-те години, а при сглобяването на колата са използвани и някои производствени технологии от това време. За сглобяването на всеки един автомобил от тази серия са нужни 10 000 човекочаса.

От Jaguar уточниха, че конструкцията на XKSS е претърпяла „минимална модернизация, за да се постигне по-добър комфорт”.

Jaguar XKSS се задвижва от 3,4-литров 6-цилиндров редови двигател с три карбуратора Weber и мощност 260 конски сили.

XKSS става втория класически модел, съживен от Jaguar. През 2014 година компанията представи алуминиевия E-Type Lightweight от 1963 година. Бяха сглобени едва шест коли, всяка на цена 1,2 милиона евро.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт