728 x 90

Дизайнерът на Nissan GT-R се пенсионира

Дизайнерът на Nissan GT-R се пенсионира

Главният дизайнер на Nissan Широ Накамура, който е и старши вицепрезидент на компанията, ще се пенсионира в края на този месец, официално обяви днес японският автомобилен производител. Накамура е начело на дизайнерския екип на компанията от 17 години и под негово ръководство са създадени някои от най-известните модели в съвременното автомобилстроене, които промениха облика на

Главният дизайнер на Nissan Широ Накамура, който е и старши вицепрезидент на компанията, ще се пенсионира в края на този месец, официално обяви днес японският автомобилен производител.

Накамура е начело на дизайнерския екип на компанията от 17 години и под негово ръководство са създадени някои от най-известните модели в съвременното автомобилстроене, които промениха облика на Nissan – от симпатичния бестселър Qashqai до чудовището GT-R.

Пенсионирането на Накамура дава старт и на сериозни размествания в дизайнерските екипи на Nissan и луксозната марка на компанията Infiniti. На мястото Накамура идва досегашният шеф на дизайна на Infiniti Алфонсо Албаиса, а неговата позиция ще заеме бившият главен дизайнер на BMW Карим Хабиб.

Преди поеме дизайна на Infiniti, Албаиса е ръководил дизайнерското студио на Nissan в Сан Диего, както и дизайнерски екипи на компанията в Европа. В Infiniti Албаиса наложи новия вид на моделите на марката, който е отличителна черта на QX30 и новия QX50. Американецът от кубински произход отговаря за дизайна на колите на Infiniti от 2013 година насам.

Що се отнася до Накамура, той напуска Nissan след 17 изключително успешни години. Преди това японецът е създавал камиони за Isuzu, където се труди от 1974 година.

Но през 1999 година се появява шанс Накамура да премине в Nissan и той се възползва от него. Първият му голям пробив идва три години по-късно с третото поколение на големия SUV Murano. След това обаче идват моделите, които му спечелиха слава в цял свят – 370Z, GT-R, Juke, Leaf, Cube, Qashqai, Rogue и т.н – автомобили, които постигат успехи както на глобалния, така и на отделните пазари, за които са създадени.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт