728 x 90

И Великобритания забранява дизела и бензина

    Великобритания планира да забрани продажбите на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели от 2040 година, като това е част от план, според който возилата с двигатели с вътрешно горене трябва напълно да изчезнат от британските пътища през 2050 година. Планът беше обявен от министъра на околната среда Майкъл Гав, който допълни, че местните власти

    Великобритания планира да забрани продажбите на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели от 2040 година, като това е част от план, според който возилата с двигатели с вътрешно горене трябва напълно да изчезнат от британските пътища през 2050 година.

    Планът беше обявен от министъра на околната среда Майкъл Гав, който допълни, че местните власти ще получат 200 милиона лири, за да ограничат достъпа на дизелови автомобили до пътните артерии с най-замърсен въздух.

    Пред ВВС той обясни, че предпочита забраните за дизеловите автомобили да влизат в сила постепенно, а не да се наложи тотална забрана отведнъж. Но министърът обясни, че в крайна сметка изборът как да бъдат въведени тези ограничения ще е на местните власти.

    Изказването на Гав потвърди информацията на вестник The Times, според която от 2040 година на пазара във Великобритания ще се предлагат само електромобили. В по-близко бъдеще част от този план ще бъде и стимулирането на продажбите на хибриди.

    Забрана за продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 година обяви и Франция, а от екологичната организация Greenpeace коментираха, че действията на тези две държави на практика са закъснели, тъй като замърсяването на околната среда е изключително сериозно.

    Германия, Индия, Холандия и Норвегия планират забрана на продажбите на нови автомобили с ДВГ от 2030 година или дори по-рано.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт