728 x 90

Porsche напуска Льо Ман, отива във Формула Е

Porsche напуска Льо Ман, отива във Формула Е

Световният шампионат за издръжливост (WEC) и „24 часа на Льо Ман” понесоха втори тежък удар за по-малко от една година, след като днес стана ясно, че Porsche ще закрие LMP1 програмата си в края на този сезон. В края на 2016 се оттегли Audi, като двете германски марки насочват усилията си към Формула Е. Audi

Световният шампионат за издръжливост (WEC) и „24 часа на Льо Ман” понесоха втори тежък удар за по-малко от една година, след като днес стана ясно, че Porsche ще закрие LMP1 програмата си в края на този сезон. В края на 2016 се оттегли Audi, като двете германски марки насочват усилията си към Формула Е. Audi вече придоби тима на Abt, а Porsche ще дебютира в сезон 2019-2020 година. Преди дни Mercedes пък обяви, че напуска германския пистов шампионат за туристически автомобили (DTM) и също ще участва във Формула Е.

Плановете на Porsche съвпадат с предстоящото лансиране на изцяло електрическия модел на марката – серийната версия на Mission E, а слуховете за напускане тръгнаха в началото на лятото. През юни част от шефовете на Porsche се появиха на Епри на Монако във Формула Е и това съживи спекулациите, че марката напуска WEC.

По това време шефът на тима Андреас Зайдл отхвърли тези предположения, но този месец призна, че съдбата на Porsche в WEC ще се реши на следващото събрание на борда на директорите на компанията, което дойде тази седмица и всичко стана ясно.

Porsche се завърна в Льо Ман и WEC преди 4 години, като вече има победи в най-известното състезание на света в последните три години. Решението на Porsche оставя Toyota единственият производител със заводски тим за 2018, но се очаква в шампионата да се появят много частни отбори с LMP1 прототипи и тези тимове да станат поне 4.

Предполага се, че големите шефове на Toyota ще се събират другата седмица, за да обсъждат дали си струва компанията да остава в WEC и в Льо Ман, въпреки че японците са поели ангажимент да участват в надпреварата поне до края на 2019 година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт