728 x 90

Космосът е новата граница за Suzuki

Състезанието на Google – Lunar X Prize, навлиза в най-интересната си част, в която ще бъдат определени първенците сред инженери и технологични предприемачи от цял свят, успели да създадат нискобюджетен роботизиран метод за изследване на Космоса. В идеалния случай победителят в конкурса ще достигне с космически кораб Луната до 31 декември 2017 година и ще

Състезанието на Google – Lunar X Prize, навлиза в най-интересната си част, в която ще бъдат определени първенците сред инженери и технологични предприемачи от цял свят, успели да създадат нискобюджетен роботизиран метод за изследване на Космоса. В идеалния случай победителят в конкурса ще достигне с космически кораб Луната до 31 декември 2017 година и ще изпрати снимки и видео клипове оттам. Голямата награда в космическото състезание е 20 милиона долара.

Изискванията към участниците в състезанието са строги – корабите им не само трябва да стигнат до Луната, но и да могат да се придвижат поне 500 метра по повърхността на спътника на Земята. Затова и създаването на лека и високопроходима конструкция за тази час на изпитанието е много важно.

Един от петте финалисти в надпреварата е японският тим Hakuto. Отборът избра Suzuki за свой партньор в разработването на своя космически кораб, който трябва да стигне до Луната.

„Сътрудничеството със Suzuki е вълнуваща възможност за нас, тъй като оптимизирането на теглото и задвижването на четирите колела са много важни характеристики на изследователския ни автомобил за Луната. Доверяваме се на опита, който Suzuki има в производството на малки коли с висока проходимост”, обясни ръководителят на Hakuto Такеши Хакамада.

Значителният опит и технологичните познания на Suzuki допринасят за намаляване на теглото на лунохода, което е изключително важно както за оптимизирането на разходите

за  изстрелването му от Земята, така и за успешното му придвижване  по  пясъчната повърхност на Луната. Космическият  кораб на Hakuto е оборудван с технологията  за задвижване на четирите колела  AllGrip, която се е доказала като надеждна за  придвижване през  различни  терени при моделите от автомобилната гама на японския  производител – Vitara, SX4-Cross, Jimny, Ignis и Swift.

„За нас е голямо удоволствие, че подкрепяме Hakuto в тази мисия за изследване на Луната. Ние сме напълно съгласни с факта, че Hakuto преследва сбъдването на една мечта чрез създаването на това малко лунно превозно средство. С нетърпение очакваме успешното проучване  на Луната с автомобил, в който са вградени технологии на Suzuki”, заяви Тошихиро Сузуки, президент на Suzuki Motor Corporation.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт