728 x 90

Неочаквани спънки за Great Wall в борбата за Jeep

Неочаквани спънки за Great Wall в борбата за Jeep

Китайската автомобилна компания Great Wall призна, че е изправена пред „големи неясноти” по отношение проучването на американската марка Jeep, която азиатците искат да купят от FCA. В началото на седмицата няколко източници, сред които и агенция Reuters потвърдиха, че босовете на Great Wall са поискали среща с шефовете на FCA, за да обсъждат офертата, която

Китайската автомобилна компания Great Wall призна, че е изправена пред „големи неясноти” по отношение проучването на американската марка Jeep, която азиатците искат да купят от FCA.

В началото на седмицата няколко източници, сред които и агенция Reuters потвърдиха, че босовете на Great Wall са поискали среща с шефовете на FCA, за да обсъждат офертата, която китайците ще направят за цялата група FCA или за част от нея – Jeep.

Интересното е, че източник от Great Wall призна, че „до момента, усилията ни не са постигнали конкретен резултат или прогрес”.

„Не сме водили преговори, не сме подписвали никакви споразумения с FCA”, заявиха от компанията във вторник, малко след като Great Wall поиска от фондовата борса в Шанхай да спре търговията с акциите й.

Главният изпълнителен директор на FCA Серджо Маркионе все още не е коментирал официално интереса на китайците, но през юли заяви, че компанията обмисля отделянето на отделни марки в самостоятелни предприятия. Jeep е ключовата марка на FCA за присъствие на американския пазар и се смята за основата на бъдещата експанзия на компанията.

Morgan Stanley оцени Jeep на 20,6 милиарда евро, като определи марката за най-важната в портфолиото на FCA. Така оценката на Jeep е с около 4 милиарда евро по-висока от тази на цялата група FCA.

Много анализатори предполагат, че FCA няма да иска да продаде само Jeep, тъй като това ще застраши оцеляването на другите марки на компанията, основно Dodge, Ram и Chrysler, без значение дали те ще бъдат продадени или не.

Отделно от това бъдещата сделка може да бъде затруднена и от регулаторните органи в Китай и САЩ, тъй като тази покупка ще изисква и одобрение от страна на американското правителство, а се смята, че администрацията на Доналд Тръмп трудно ще даде такова.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт