728 x 90

Споделени елмобили ще конкурират такситата в центъра на София

Споделени елмобили ще конкурират такситата в центъра на София

Още в края на септември в София тръгват електрически автомобили за споделено пътуване. Боян Бакърджиев от еМобилити Интернешънъл заяви за autoclub.bg, че в столицата вече са пристигнали закупените от компанията трийсетина елмобила VW e-Up!, които ще осигурят достъпни екологични решения за мобилност – конкуренция на застаряващия такси парк. Без такси за паркиране. Без разходи за

Още в края на септември в София тръгват електрически автомобили за споделено пътуване. Боян Бакърджиев от еМобилити Интернешънъл заяви за autoclub.bg, че в столицата вече са пристигнали закупените от компанията трийсетина елмобила VW e-Up!, които ще осигурят достъпни екологични решения за мобилност – конкуренция на застаряващия такси парк.

Без такси за паркиране. Без разходи за зареждане. Без въглеродни емисии. Звучи добре, нали?

SPARK е услуга от ново поколение, която позволява откриване и наемане на електрически автомобил през мобилния телефон, независимо дали искате да ползвате услугата 15 минути или няколко дни. След ползване на услугата, можете да оставите електромобилите в синя или зелена зона (безплатни за електромобили) или в определените за целта зони извън центъра на София.

Със създаването на акаунт в системата, Вие автоматично получавате достъп до всички свободни електромобили в системата на SPARK. За да се регистрирате безплатно в системата на SPARK трябва да имате валидна шофьорска книжка категория „B“, както и банкова карта за плащане.

Началната такса на услугата е 3,50 лева, а за всяка използвана минута се плащат 29 стотинки. Дневната цена на услугата е 57 лева.

Най-близкият SPARK електромобил може да бъде намерен и отключен чрез мобилната апликация. Обикновено колите са паркирани на някоя от Eldrive станциите за зареждане около бизнес центровете в София, около Летище София, както и на всяко удобно за целта място в централна градска част (маркирана в бяло на картата в мобилната апликация).

Електромобилите на SPARK се задвижват от Li-ion батерии. Нивото на заряд и възможния пробег се виждат на таблото на колата, както и в мобилната апликация на SPARK. Пробегът зависи не само от нивото на батерията, но и от метереологичните условия и личния стил на шофиране.

Напълно зареден VW e-Up! може да измине до 160 км. Батерията ще има нужда от зареждане, едва когато възможния пробег стане под 10 км.

При необходимост, електромобилите могат да се зареждат на определените за целта станции на Eldrive (видими в апликацията), в контакт, или на частни зарядни станции (вход Тype 2, CCS). Електромобилите на SPARK са от най-ново поколение с автоматична трансмисия. Във всяка кола ще намерите документите на автомобила, застрахователна полица, ключ и инструкции за ползване.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт