728 x 90

Нов старт: 135 000 конски сили и 322 км/ч за 8 секунди

Нов старт: 135 000 конски сили и 322 км/ч за 8 секунди

Свръхзвуковият реактивен автомобил Bloodhound SSC с мощност 135 000 конски сили, задвижван от двигател на изтребител Eurofighter Typhoon постигна 322 км/ч при първия си опит от подготовката за поставяне на нов рекорд за максимална скорост на суша. Опитът беше проведен на летище в Корнуол, като зад волана беше британският пилот Анди Грийн. Скоростта беше постигната

Свръхзвуковият реактивен автомобил Bloodhound SSC с мощност 135 000 конски сили, задвижван от двигател на изтребител Eurofighter Typhoon постигна 322 км/ч при първия си опит от подготовката за поставяне на нов рекорд за максимална скорост на суша.

Опитът беше проведен на летище в Корнуол, като зад волана беше британският пилот Анди Грийн. Скоростта беше постигната за 8 секунди, а натоварването върху тялото на пилото достигна 2G.

Грийн е първият пилот, надхвърлил скоростта на звука на сушата, а при двата тренировъчни опита той и екипът му тестваха работата на управлението на „автомобила”, окачването, спирачките и изпускателната система.

Следващият част от подготовката за новия рекорд ще е през 2018 година и тъй като се очаква скоростта да е много по-висока опитите ще са на специално трасе. Предполага се, че за целта ще се използва 18-километров участък в пустинята Хъскин Пан в Южна Африка. Там Bloodhound SSC трябва да достигне 966 км/ч.

Ако тези изпитания преминат без проблеми, то през 2019 година Грийн ще пробва да подобри собствения си рекорд, поставен на 15 октомври 1997 година с автомобила Thrust SSC. За тази цел той и Bloodhound SSC трябва да надхвърлят скоростта от 1228 км/ч.

Планът за 2020 година включва инсталирането на допълнителни реактивни двигатели на автомобила, с които скоростта му трябва да нарасне на 1609 км/ч.

Bloodhound SSC се задвижва от реактивен двигател Rolls-Royce EJ200, хибриден ракетен мотор и 5-литров 8-цилиндров двигател от Jaguar F-Type R, чиято роля е да осигурява подаването на гориво на основната задвижваща система.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт