728 x 90

Saleen пуска спортен модел с мотор от Focus RS

    В началото на века американската марка Saleen натрупа световна слава с представения през 2000 година супер спортен автомобил S7. Рожбата на основателя и тогавашен главен изпълнителен директор на компанията Стив Салийн излезе на пазара с V8 двигател с две турбини, който имаше мощност 750 конски сили в най-мощната си версия и максимална скорост 399 км/ч.

    В началото на века американската марка Saleen натрупа световна слава с представения през 2000 година супер спортен автомобил S7. Рожбата на основателя и тогавашен главен изпълнителен директор на компанията Стив Салийн излезе на пазара с V8 двигател с две турбини, който имаше мощност 750 конски сили в най-мощната си версия и максимална скорост 399 км/ч. Производството на S7 приключи през 2009 година, а наследникът му SS5 Raptor така и не стигна до серийна версия.

    Сега обаче Saleen се завръща, компанията вече има китайски партньор и по-късно този месец ще представи нов модел на изложението в Лос Анжелис. Според вестник The China Daily става въпрос за S1, като „супер автомобилът” ще е снабден с 4-цилиндров двигател от Ford Focus RS.

    Спортното купе ще се произвежда от Jiangsu Saleen Automotive Technology Co. – съвместното предприятие на Saleen и китайският партньор на компанията.

    Мощността на 2,3-литровия мотор ще е около 450 конски сили, а максималният въртящ момент – 576 Nm. Максималната скорост на S1 ще е електронно ограничена на 290 км/ч, а през 2018 се очаква и електрическата версия на автомобила.

    От компанията не са го потвърдили официално, но S1 е базиран на Artega GT, чието производство беше прекратено през 2012 година.

    Новият Saleen S1 ще се произвежда в Китай в завода на Jiangsu Rugao и ще се изнася в САЩ. Инвестицията в този завод беше 2,68 милиарда долара и той ще е напълно готов през 2018 година, като ще може да произвежда по 150 000 бройки S1 на година.

    Главният изпълнителен директор на Jiangsu Rugao Чарлз Уанг вече обяви, че там ще се произвеждат и „всякакви леки автомобили, включително седани, SUV модели и кросоувъри”.

    Продажбите на S1 в Щатите ще започнат в края на 2018 или началото на 2019 година.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт