728 x 90

Ейдриън Нюи представи пистовата версия на Valkyrie

Ейдриън Нюи представи пистовата версия на Valkyrie

Съвместният проект на Aston Martin и тима от Формула 1 Red Bull Valkyrie е изключително впечатляващ – резултатът е хипер автомобил с дизайн, създаден от гениалния Ейдриън Нюи. Сега дойде време за следващата стъпка – състезателната версия, носеща името AMR Pro и ще се появи през 2020 година, като произведени едва 25 бройки, като всички

Съвместният проект на Aston Martin и тима от Формула 1 Red Bull Valkyrie е изключително впечатляващ – резултатът е хипер автомобил с дизайн, създаден от гениалния Ейдриън Нюи.

Сега дойде време за следващата стъпка – състезателната версия, носеща името AMR Pro и ще се появи през 2020 година, като произведени едва 25 бройки, като всички те вече са продадени. Тук, за разлика от „серийната” версия е търсено максимално увеличаване на притискащата сила на аеродинамиката, което се е отразило на дизайна на предницата и задницата, както и с прибавянето на нови аеродинамични елементи.

Все още от Red Bull не разкриват техническите данни на AMR Pro, но вече се знае, че 6,5-литровият V12 двигател на Cosworth ще е по-мощен в сравнение с нормалните Valkyrie, като хибридната система е с непроменени показатели, но ще получи нов електронен блок, който ръководи работата й ще действа „по-агресивно”, допълват от тима от Формула 1.

AMR Pro получава 18-инчови джанти, както и сликове, които се използват при прототипите от клас LMP1 в Льо Ман и световния шампионат за издръжливост.

Освен това, създателите на AMR Pro обещаха, че спирачната система на автомобила ще може да се мери по ефективност с тази на болидите от Формула 1 – нещо, което е непостижимо за който и да е сериен автомобил.

Олекотяването на автомобила е постигнато с премахване на климатика и инфотейнмънт системата, а някои части и компоненти от конструкцията на колата ще бъдат заменени от по-леки.

Максималната скорост на AMR Pro е сметната на 400 км/ч, като колата ще осигурява странично натоварване в завоите 3,3G, както и 3,5G отрицателно ускорение при спиране. Все показатели, сравними с вече споменатите хибридни прототипи от LMP1.

За да могат да карат AMR Pro собствениците на колата ще минават специален курс на обучение в базата на Red Bull, като там ще тренират и на симулатора, на който се готвят пилотите на тима във Формула 1.

„И макар Valkyrie да е създаден за изключителни скорости, за мен винаги е било най-важно това, че тук става въпрос за пълноценен автомобил, който може да се движи по нормални пътища, а това означава, че се подчиняваме на определени ограничения – обясни Ейдриън Нюи. – При AMR Pro тези ограничения отсъстват, всеки един аспект на автомобила е променен и оптимизиран, създали сме наистина екстремен автомобил.”

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт