728 x 90

Маркионе: Електромобилите са фантазия!

Маркионе: Електромобилите са фантазия!

Големият шеф на FCA Серджо Маркионе е един от любимците на медиите в света на автомобилостроенето, а появата му на салона в Детройт отново не разочарова репортерите. „Не знам да има компания, която да печели от продажбата на електромобили, като печалбата е възможна, само ако продажбите са в огромни количества. Това обаче се случва крайно

Големият шеф на FCA Серджо Маркионе е един от любимците на медиите в света на автомобилостроенето, а появата му на салона в Детройт отново не разочарова репортерите.

„Не знам да има компания, която да печели от продажбата на електромобили, като печалбата е възможна, само ако продажбите са в огромни количества. Това обаче се случва крайно рядко – обясни Маркионе. – FCA ще се насочи към електомобилите, когато това се изисква от законите. Сега дори огромните инвестиции в тези технологии не могат да ти гарантират пазарен дял и ще има много загуби в това отношение.”

По-рано Маркионе беше признал, че всеки електрически FIAT 500e носи по 20 000 долара загуба на компанията и призова клиентите да не си го купуват. Сега той има сходно отношение към всички електромобили.

„В следващите десетилетия не очаквам автомобилите да стигнат до пълна електрификация – прогнозира босът на Ferrari. – Електрическите коли, както и автономното придвижване с помощта на изкуствен интелект са фантазия, при това в най-добрия случай.”

Маркионе отново заяви, че нито една компания не може да отговори категорично на въпроса кога точно на пазара масово ще излязат електромобили и автономни коли. Затова и нарече прогнозите им „обещания”.

Интересното е, последният коментар на италианеца дойде точно след обявлението на Ford, че компанията ще вложи 11 милиарда долара в разработването на 40 нови модела електромобили, които трябва да излязат на пазара до 2022 година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт