728 x 90

Продажбите на екологични коли в Европа скочиха с 39%

Продажбите на екологични коли в Европа скочиха с 39%

Продажбите на автомобили с алтернативно задвижване в Европа са се повишили с 39% през миналата година, като пазарите отчитат разширението на хибридната гама на Toyota и новата версия на електромобила Renault Zoe с удължен пробег. Данните на ACEA показват, че в Европа са продадени 953 355 коли, задвижвани от електричество, хибридни системи (бензин-електричество и дизел-електричество),

Продажбите на автомобили с алтернативно задвижване в Европа са се повишили с 39% през миналата година, като пазарите отчитат разширението на хибридната гама на Toyota и новата версия на електромобила Renault Zoe с удължен пробег.

Данните на ACEA показват, че в Европа са продадени 953 355 коли, задвижвани от електричество, хибридни системи (бензин-електричество и дизел-електричество), горивни клетки или природен газ.

В комбинация продажбите на pluh-in хибридите и т.нар „меки” хибриди са нараснали с 52% до 460 418 броя. При чистите електромобили скокът на продажбите е с 49% до 135 368 коли.

Ръстът на този пазарен сегмент изпреварва ръста на целия пазар в Европа, който е 3,3%, което подсказва, че клиентите гледат все по-благосклонно на екологичните модели. Все още продажбите на тези возила съставляват едва 6,1% от общия пазар в Европа, като продажбите за миналата година стигнаха 15,6 милиона коли. Електромобилите пък заемат 0,9% от целия пазар.

Предполага се, че тази година продажбите на електромобили в Европа ще достигнат 200 000 броя, а прогнозите за 2020 година са за 600 000 електромобили и 1 милион за 2022.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт