728 x 90

Вали обилен сняг – ако не се чувствате подготвени, не сядайте зад волана…

Вали обилен сняг – ако не се чувствате подготвени, не сядайте зад волана…

В България най-накрая дойде истинската зима. След месеци на променливо, но преобладаващо топло и дъждовно време, сняг и студ свиха почти цялата страна. Подготвени или не за ситуацията, отновно сме изненадани. Но не по онзи начин, по който всички твърдим. Улиците се почистват и обработват, но количеството на падналия сняг просто не позволява настилките навсякъде

В България най-накрая дойде истинската зима. След месеци на променливо, но преобладаващо топло и дъждовно време, сняг и студ свиха почти цялата страна.

Подготвени или не за ситуацията, отновно сме изненадани. Но не по онзи начин, по който всички твърдим. Улиците се почистват и обработват, но количеството на падналия сняг просто не позволява настилките навсякъде да са голи до асфалт. И това е нормално състояние, каквото и да мислим и говорим. Дори в далеч по-развити страни, където поддръжката на пътната инфраструктура е на светлинни години пред нашата, когато вали обилен сняг, пътищата не винаги са чисти.

Изненадата при нас идва от друго. Самите ние не знаем как и не можем да шофираме добре в зимни условия. Факторите за това са няколко. Подготовката за студа и снега и общото състояние на автомобилите ни е под всякаква критика. Караме със стари гуми, ако изобщо са зимни, а нямаме и добри светлини и чистачки. Тук естественият подбор играе доста положителна роля – който не си поддържа цялостно добре колата, което включва и подготовката за зимата, няма да може дори да потегли, когато студът стегне, и няма да възпрепятства нормалното движение. Просто защото машината му няма да запали.


 

Снегът ни изненада. Отново, както миналата година.


 

Но това е само капка в реката. Масово хората зад волана не знаят какво, кога и как да правят, когато настилката е заснежена и/или заледена. Спазване на дистанция, премерено спиране, движение със съобразена скорост и дори адекватно взимане на завои са непознати по нашите ширини термини. За колегиалност и предвидливост дори не може да става дума.

Да не говорим за висшата ни немърливост. Наистина ли е толкова трудно да почистим добре колата си преди тръгване, да махнем леда от прозорците и да осигурим видимост назад чрез огледалата? Това е трудно, но да висим в социалните мрежи и да негодуваме срещу непочистените улици умеем страхотно…

Затова, от Autoclub призоваваме сериозно – ако вие и вашият автомобил не сте готови за пътната ситуация навън, просто не излизайте с колата си. Не е задължително. Градският транспорт продължава да се движи, а и, уверявам ви, в дни като днешния (26 февруари) няма да са малко тези, които изобщо няма да излязат от вкъщи, с което и обществените превозни средства ще са една идея по-приятно място. 

Снимки: Забелязано в София

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт