728 x 90

Германски съд подкрепи забраната на дизелите в градовете

Германски съд подкрепи забраната на дизелите в градовете

Федералният административен съд в Германия разреши да отделните градове да ограничават достъпа на най-старите и замърсяващи дизелови автомобили, а днешното решение беше определено от Грийнпийс като „победа за чистия въздух”. Това решение може да засегне 12 милиона коли в Германия и да накара водачите им да преминат на друг автомобил или пък да се ориентират

Федералният административен съд в Германия разреши да отделните градове да ограничават достъпа на най-старите и замърсяващи дизелови автомобили, а днешното решение беше определено от Грийнпийс като „победа за чистия въздух”.

Това решение може да засегне 12 милиона коли в Германия и да накара водачите им да преминат на друг автомобил или пък да се ориентират към обществения транспорт.

До това решение се стигна, след като обжалване на две германски провинции срещу подобни отсъждания на по-ниски съдебни инстанции в Щутгарт и Дюселдорф, но съдът в Лайпциг потвърди тези решения.

Защитниците на околната среда вече са дали на съд градските управи на над 10 германски града за това, че не налагат ограничения на дизеловите коли и не изпълняват основно свое задължение – да опазват здравето на хората.

След решението на съда днес, борсите отбелязаха спад в цените на акциите на германските автомобилни компании.

Тази новина дойде малко, след като стана ясно, че германските власти подготвят възможност да бъдат затваряне отделни пътища за дизелови автомобили, отново, за да се намали замърсяването на въздуха.

Предполага се, че това и следващите съдебни решения в тази посока, ще се отразят негативно на цените на дизеловите автомобили, тъй като търсенето им ще продължи да намалява.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт