728 x 90

Китайският милиардер от Daimler иска акции и от BMW

    Китайският милиардер на Geely Ли Шуфу е проявил интерес и към придобиването на част от BMW, твърди авторитетното издание "Шпигел". Шуфу е предложил в замяна на акциите по-добри пазарни условия в Китай. Шефът на китайския гигант е поискал също така повишени достъп и информация за технологиите на баварците, както и разрешение за производство на електрическите

    Китайският милиардер на Geely Ли Шуфу е проявил интерес и към придобиването на част от BMW, твърди авторитетното издание "Шпигел". Шуфу е предложил в замяна на акциите по-добри пазарни условия в Китай. Шефът на китайския гигант е поискал също така повишени достъп и информация за технологиите на баварците, както и разрешение за производство на електрическите автомобили на BMW. От Мюнхен обаче са отказали предложението за сделка.

    Преди месец Ли Шуфу придопи 9,69% от акциите на Daimler. Шуфу е основен акционер и президент на Geely, китайският гигант, който пък е собственик на Volvo и Lotus. Китайците се опитаха да се сдобият с акции на Daimler през ноември като офертата беше за размяна на дялове в двете компании и емитиране на нови акции от страна на Daimler на по-ниска цена за Geely, но отговорът на германците беше отрицателен. Тогава Шуфу беше посъветван да си купи акции на Daimler, ако иска да е акционер в компанията и сега това е факт – почти 10% са под негов контрол, като цената на пакета е около 9 милиарда долара.

    Така Шуфу става най-големият акционер в Daimler, като изпревари държавния инвестиционен фонд на Катар, който има 6,86% и най-големия частен инвестиционен фонд в света BlackRock с около 6%.

    Шефовете на китайския автомобилен производител Geely са водили неформални за покупката на FIAT Chrysler Automobiles (FCA) преди да се насочат към инвестицията в Daimler.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт