728 x 90

В Берлин тръгнаха автономни маршрутки

Електрически бусове, дело на Navya и EasyMile, вече навъртат тестови километри в кампуса на един от берлинските университети, като возят пациенти на университетската клиника Шарите, служители и посетители. Проектът е тестов, пътуванията са безплатни, а финансирането идва от Федералното министерство на околната среда, което е отделило 4,1 милиона евро за тези изпитания. Маршрутките събират до

Електрически бусове, дело на Navya и EasyMile, вече навъртат тестови километри в кампуса на един от берлинските университети, като возят пациенти на университетската клиника Шарите, служители и посетители.

Проектът е тестов, пътуванията са безплатни, а финансирането идва от Федералното министерство на околната среда, което е отделило 4,1 милиона евро за тези изпитания.

Маршрутките събират до 11 човека и развиват скорост до 12 км/ч. В първата част на проекта е предвидено, че на шофьорското място ще има водач, който да се намесва в управлението, ако това е необходимо. Ако обаче изпитанията вървят гладко, то от пролетта на следващата година електрическите бусове ще станат напълно автономни и ще изпълняват курсове сами.

От министерството, финансиращо проекта заявиха, че фаталният инцидент на автономен тестов автомобил на Uber в Щатите, няма да спре програмата, тъй като това е бъдещето. Все пак, оттам уточниха, че в Германия изпитанията на автономни автомобили протичат при най-високи мерки за безопасност, като първоначално тестовете са на закрити терени, като този в Берлин и при ниска скорост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт