728 x 90

Mercedes може да доставя двигатели на Volvo

    Основната цел на новия най-голям акционер в Daimler Ли Шуфу е Mercedes и Volvo да работят заедно в различни области на технологичното развитие на автомобилните компании. Шуфу е президент и основен акционер в Geely, китайската компания, която е собственик на Volvo, а наскоро китайският милиардер се сдоби с почти 10% дял в Daimler, под чиято

    Основната цел на новия най-голям акционер в Daimler Ли Шуфу е Mercedes и Volvo да работят заедно в различни области на технологичното развитие на автомобилните компании. Шуфу е президент и основен акционер в Geely, китайската компания, която е собственик на Volvo, а наскоро китайският милиардер се сдоби с почти 10% дял в Daimler, под чиято шапка е Mercedes.

    Според германското списание Manager Magazine, партньорството между двете компании може да се изрази и в друга сделка – Daimler да купи малък дял във Volvo и да започне да доставя двигатели и други компоненти за шведската марка.

    Другата важна цел на потенциалното технологично партньорство между Mercedes и Geely е създаването на платформа за електрически модели. Но според Manager Magazine, партньорството няма да стигне до съвместно производство на батерии за бъдещите електромобили.

    Шуфу инвестира през февруари 9 милиарда долара, за да се сдобия с 9,69% от Daimler, а тази сделка отговаря на вижданията му, че огромните разходи, които правят компаниите за развитие на електромобилите и автономното им придвижване, ще доведе дотам, че накрая ще останат само няколко компании, които ще доминират на световния пазар. Затова и според него сливанията и съвместната работа между компаниите е най-добрият начин сегашните играчи да останат в бизнеса.

    Инвестицията на Шуфу и Geely в Mercedes е поредната сделка за разрастване на компанията. През 2010 година китайците купиха Volvo за 1,8 милиарда долара, а през 2017 Geely придоби и британския производител на спортни автомобили Lotus.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт