728 x 90

Aston Martin съживява Lagonda с електрически SUV

Aston Martin съживява Lagonda с електрически SUV

За много фенове на британските автомобили Lagonda е символ на един от най-интересните модели на Aston Martin от близкото минало. Всъщност обаче Lagonda дълго време е била самостоятелна луксозна марка, основана през 1906 година, която става собственост на Aston Martin през 1947 година. Първият сериозен опит за съживяването на Lagonda беше луксозният седан Taraf, представен

За много фенове на британските автомобили Lagonda е символ на един от най-интересните модели на Aston Martin от близкото минало. Всъщност обаче Lagonda дълго време е била самостоятелна луксозна марка, основана през 1906 година, която става собственост на Aston Martin през 1947 година.

Първият сериозен опит за съживяването на Lagonda беше луксозният седан Taraf, представен през 2015 година, като производствената му серия е изключително скромна – само 200 коли, но всяка от които е с цена 1 милион долара.

Сега вече стигаме до истинското възраждане на марката, която ще предлага само електрически модели. Първият модел на Lagonda от новото летоброене на марката ще е електрически SUV, който ще се появи през 2021 година. И британците вече показаха първи скици на новия модел.

Основната идея при съживяването на Lagonda е да се разбие двуполюсният модел при свръхлуксозните британски марки, където от десетилетия властват Rolls-Royce и Bentley. Амбициозна задача, която обаче ако бъде изпълнена успешно, ще донесе сериозна печалба на компанията, ръководена от Анди Палмър.

„SUV моделът на Lagonda ще е уникален: просторен автомобил със задвижване 4х4, който ще има сериозна мощност и ще е много бърз, той ще олицетворява нашата любов към технологиите, лукса и стила”, обясни в специално изявление Палмър.

Целта пред Aston е британската компания да стане първата, която да използва масово батерии със солидно ядро при Lagonda, а освен това моделите на новата марка ще отговарят и на изискванията за ниво 4 на автономност. Но Палмър призна, че се съмнява, че това ниво на автономно придвижване ще бъде възможно още през 2021 година.

През март компанията представи концептуалния седан Vision в Женева, който имаше за цел да покаже какъв ще е дизайнерския език на възродената марка.

Палмър обясни, че интересът у потенциалните клиенти към Lagonda е много сериозен, като те са разделени на две – част от тях вече притежават поне един Aston Martin, а другите са нови на този пазар или за първи път се насочват към британската компания.

SUV моделът на Lagonda ще е отделен автомобил от SUV моделът, който Aston Martin ще представи догодина и който ще е само с бензинов двигател.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт