728 x 90

Столичният кмет Фандъкова откри модерен учебен диагностичен център в ПГТЕ "Хенри Форд"

Кметът на София, Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на икономиката Александър Манолев и инженер Таньо Стойчев (директор на ПГТЕ "Хенри Форд") откриха първия по рода си в България учебен център за диагностика на хибридни и електрически автомобили. Корпусът се помещава в столичната Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" и ще дава възможност за изучаване на

Кметът на София, Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на икономиката Александър Манолев и инженер Таньо Стойчев (директор на ПГТЕ "Хенри Форд") откриха първия по рода си в България учебен център за диагностика на хибридни и електрически автомобили. Корпусът се помещава в столичната Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" и ще дава възможност за изучаване на актуалните алтернативни задвижващи системи в автомобилния бранш. Церемонията беше посетена от доста приближени до автомобилната индустрия у нас хора – доценти от Технически Университет – София, преподаватели в професионалната гимназия, представители на бизнеса и медиите.

"Радваме се на новата придобивка. Ще очакваме добре подготвени специалисти, които да предложат знанията и възможностите си на бизнеса в бъдеще. Поздравявам компаниите, отговорни за реализирането на проекта," коментира Фандъкова малко преди ритуалното прерязване на лентата.

Зад проекта за изграждането на центъра застават много фирми от бранша у нас. BMW се включва активно с даряването на три стендови двигателя, както и на хибридна система от PHEV автомобил i3, която е специално адаптирана за нуждите на учениците – използва безопасна 12-волтова електрическа система. От баварците се очаква и автомобил за различни изпитания Х1, идващ по програмата на компанията за развитие на кадри, както и друг хибриден представител на моделната гама, като и двата ще са на разположение на учениците от ПГТЕ "Хенри Форд" преди края на годината.

София Франс Ауто подпомага значително проекта с даряването на подемници за центъра, а компанията за оборудване на автосервизи Веско Нет се включва с различни машини и стендове. Порше България също дарява конвенционален автомобил за диагностични упражнения.

Учебният диагностичен център е изграден в голямо хале, в което в миналото се е помещавал корпус за обучение по работа със струг. Към халето има и теоретичен център, в който ще се провежда сухата подготовка на бъдещите кадри. В последните няколко месеца е извършен цялостен ремонт на помещенията.

ПГТЕ „Хенри Форд” е най-голямото професионално училище в България и на Балканския полуостров. Съществуването си техникумът започва на 14-ти септември 1960 г., когато се отделя от Механотехникума и се обособява в самостоятелно учебно заведение. Само година по-късно получава името „Вилхелм Пик”, а през 1979 г. се пренася в новопостроена сграда, която използва и до днес. Основател на училището и негов директор до 1986 г. е инж. Минчо Димитров Пенчев, а от 7-ми февруари 2005 г. и понастоящем директор на професионалната гимназия е инж. Таньо Стойчев Стойчев.

За над 50 години професионалното училище е дало на автомобилния ни свят редица талантливи и подготвени пилоти, конструктори и механици. В момента в него се обучават над 1000 ученици в различни форми на обучение – дневна, задочна, самостоятелна и индивидуална. В ПГТЕ „Хенри Форд” се подготвят кадри в две основни направления – „Транспорт” и „Енергетика”.

Материално-техническата база се състои от учебен корпус с 52 кабинета за общообразователно, общопрофесионално и професионално обучение и лабораторен корпус с над 40 учебни работилници и лаборатории. Гимназията разполага и със собствен учебен автомобилен парк, както и със спортен комплекс с басейн и общежитие.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт