728 x 90

Глоба от почти 4 милиарда евро заплашва Mercedes

Глоба от почти 4 милиарда евро заплашва Mercedes

Германският транспортен министър Андреас Шюер е заплашил Daimler с глоба в размер на 3,75 милиарда евро заради нарушения на компанията, свързани с емисиите на дизеловите й двигатели. Информацията е на списание Spiegel, което публикува разследване по темата в края на миналата седмица. Това е продължение на сблъсъка между Шюер и главния изпълнителен директор на Daimler

Германският транспортен министър Андреас Шюер е заплашил Daimler с глоба в размер на 3,75 милиарда евро заради нарушения на компанията, свързани с емисиите на дизеловите й двигатели. Информацията е на списание Spiegel, което публикува разследване по темата в края на миналата седмица.

Това е продължение на сблъсъка между Шюер и главния изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетче от понеделник по темата колко точно коли и бусове на Mercedes трябва да бъдат „оправени”, след като германският регулатор откри незаконен софтуеър в един от моделите на марката.

Списанието не цитира източници, но твърди, че Шюер е заявил, че става въпрос за общо 750 000 коли и според него, глобата, която трябва да наложи министерството е до 5000 евро на кола.

Говорител на транспортното министерство заяви, че автомобилният производител и министърът са се разбрали да изяснят напълно темата, свързана с дизеловите емисии. Той допълни, че са били договорени „конкретни стъпки” след обсъждането на Шюер и Цетче на въпроса колко точно коли и ванове на Mercedes имат нужда от премахване на вредния софтуеър.

През май Daimler трябваше да привика в сервизите вановете Vito, снабдени с 1,6-литров дизелов мотор, тъй като германската транспортна агенция KBA откри, че моторът нарушава правилата за вредните емисии и нареди сервизната акция.

От Daimler заявиха, че ще обжалват решението на KBA, с което се определя въпросния софтуеър за незаконен.

Според Spiegel, властите вече разполагат със „солидни доказателства”, че дизеловите двигатели, използвани при С-класата на Mercedes също са снабдени с такъв софтуеър, което означава, че ще има сервизна акция за поне още 80 000 коли.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт