728 x 90

Победа за Хамилтън, наказание за Фетел

Победа за Хамилтън, наказание за Фетел

Люис Хамилтън спечели Гран при на Франция при завръщането на страната в календара на Формула 1 и си върна лидерството в световния шампионат, като вече има 14 точки аванс пред Себастиан Фетел, който завърши пети на пистата „Пол Рикар” над Марсилия. Фетел си направи сам състезанието по-трудно, след като на старта удари отзад Валтери Ботас

Люис Хамилтън спечели Гран при на Франция при завръщането на страната в календара на Формула 1 и си върна лидерството в световния шампионат, като вече има 14 точки аванс пред Себастиан Фетел, който завърши пети на пистата „Пол Рикар” над Марсилия.

Фетел си направи сам състезанието по-трудно, след като на старта удари отзад Валтери Ботас с другата кола на Mercedes, който стартира от първа редица редом до Хамилтън. След това Себ си проби път отново до челото на класирането, но получи и наказание от 5 секунди за катастрофата, а след финала Хамилтън коментира, че санкцията на германеца е била твърде скромна.

Преди това състезание Фетел беше на 1 точка пред Хамилтън, но днес остана далеч от подиума, където се качиха Макс Верстапен и другият пилот на Скудерията Кими Райконен.

На старта Хамилтън се опази от инцидента между Фетел и Ботас, а след това остана начело при прибирането на колата на сигурността, натрупа аванс и до финала контролира аванса си пред Верстапен.

Доста по-назад Фетел започна да си пробива път напред след рестарта като първо атакува Фернандо Алонсо в завой №3, като удари леко колата на испанеца и го завъртя. В 10-ата обиколка Фетел беше 10-и, в 15-ата – 8-и, в 20-ата – 5-и и не успя да мине по-напред, тъй като вече беше сериозно изостанал от лидерите.

За момент изглеждаше, че от Ferrari отново ще жертват състезанието на Райконен и той ще получи нареждане да пусне Фетел напред, но вместо това Кими получи указания да гони движещия се пред него Дениъл Рикардо с другия Red Bull и финландеца го настигна и го изпревари в битката за място на подиума 11 обиколки преди финала.

Кевин Магнусен донесе на Haas 6-ото място, а зад него остана Ботас, който кара с поражения по пода на колата и не можеше да поддържа темпото на Фетел.

Карлос Сайнц завърши 8-и за Renault, като получи повреда докато се движеше 6-и малко по-рано, а Топ 10 допълниха съотборникът му Нико Хюлкенберг и новата звезда на Sauber Шарл Льоклер, който беше голямата изненада в квалификацията и стартира 8-и.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт