728 x 90

Ботас отново се справи с фаворитите в Австрия

Ботас отново се справи с фаворитите в Австрия

Валтери Ботас с Mercedes спечели квалификацията за Гран при на Австрия, като финландецът се оказа недостижим за фаворитите в битката за световната титла – съотборникът му Люис Хамилтън и асът на Ferrari Себастиан Фетел. Ботас спечели полпозишъна с едва 0,019 секунди аванс пред Хамилтън, който допусна грешка в първата си бърза обиколка в третата част

Валтери Ботас с Mercedes спечели квалификацията за Гран при на Австрия, като финландецът се оказа недостижим за фаворитите в битката за световната титла – съотборникът му Люис Хамилтън и асът на Ferrari Себастиан Фетел.

Ботас спечели полпозишъна с едва 0,019 секунди аванс пред Хамилтън, който допусна грешка в първата си бърза обиколка в третата част на квалификацията, но във втората беше много близо до темпото на съотборника си. Фетел остана трети, на 0,334 секунди.

Кими Райконен с другата кола на Ferrari си осигури място на втора редица, след като завърши 4-и, а пети и седми завършиха Макс Верстапен и Дениъл Рикардо, които се скараха в хода на сесията по радиото за това кой на кого трябва да цепи въздуха в бързите обиколки.

За шестото място се пребори Ромен Грожан с Haas, един от двамата пилоти, които все още нямат точки от началото на сезона.

При първите опити във финалната част Ботас все над половин секунда аванс пред Хамилтън и Фетел. Люис сбърка в третия завой, а Фетел – в четвъртия. При вторите си опити двамата подобриха постиженията си, но Ботас също подобри времето си.

Валтери се справя добре в Австрия, не забравяйте, че миналата година той спечели победата тук, след като стартира от полпозишън.

По същия начин изглеждаше челото на стартовата решетка миналата неделя, когато Фетел стартира по-добре от двамата пилоти на Mercedes и удари Ботас на влизането в първия завой.

Фетел може и да бъде наказан, тъй като задържа Карлос Сайнц на влизането в завой №1, като испанецът дори излезе в зоната за сигурност, за да не удари колата на германеца, който се движеше бавно на състезателната траектория.

 

Класиране в квалификацията за Гран при на Австрия:

1. Валтери Ботас, Mercedes   1.03,130 мин.

2. Люис Хамилтън, Mercedes 1.03,149

3. Себастиан Фетел, Ferrari   1.03,464

4. Кими Райконен, Ferrari      1.03,660

5. Макс Верстапен, Red Bull  1.03,840

6. Ромен Грожан, Haas 1.03,892

7. Дениъл Рикардо, Red Bull 1.03,996

8. Кевин Магнусен, Haas       1.04,051

9. Карлос Сайнц, Renault      1.04,725

10. Нико Хюлкенберг, Renault       1.05,019 и др.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт