728 x 90

Фетел спечели на "Силвърстоун", Хамилтън на подиума

Фетел спечели на "Силвърстоун", Хамилтън на подиума

Лидерът в класирането във Формула 1 Себастиан Фетел с Ferrari спечели Гран при на Великобритания, 10-и от сезон 2018. Втори завърши световният шампион Люис Хамилтън с Mercedes, а трети Кими Райконен с другата кола на Скудерията. На старта Хамилтън се забави с потеглянето и беше прескочен от  Фетел, съотборника си Валтери Ботас и на спирането

Лидерът в класирането във Формула 1 Себастиан Фетел с Ferrari спечели Гран при на Великобритания, 10-и от сезон 2018. Втори завърши световният шампион Люис Хамилтън с Mercedes, а трети Кими Райконен с другата кола на Скудерията.

На старта Хамилтън се забави с потеглянето и беше прескочен от  Фетел, съотборника си Валтери Ботас и на спирането за завой №3 го атакува и Райконен. Финландецът удари Люиз в завоя и го завъртя, след което Хамилтън се върна в състезанието последен и със сериозни съмнения за повреди по колата.

Фетел започна да се откъсва напред, а Хамилтън започна поредица от изпреварвания, като за 6 обиколки се върна в Топ 10, а преди първите спирания в бокса вече беше излязъл на шесто място, но на половин минута зад Фетел. А Райконен беше наказан с 10 секунди, които той изтърпя при спирането си в бокса.

Фетел спря в 20 обиколка за нови гуми, тъй като Ботас започна да топи аванса му, а финландецът покри стратегията му една обиколка по-късно, като почти веднага Хамилтън го пусна да мине напред, тъй като Валтери продължи да намалява преднината на Себ.

Малко по-късно катастрофира Маркус Ериксон със Sauber, което извади на трасето кола на сигурността, а всички лидери без Ботас и Хамилтън спряха за втори път в бокса за меки сликове, като пилотите на Mercedes отново като в Австрия не влязоха при механиците и останаха начело на колоната, но с вече карани средно твърди гуми. След рестарта дойде катастрофата на Ромен Грожан с Haas и Карлос Сайнц с Renault, което пак означаваше кола на сигурността, а при следващия рестарт Фетел поде поредица атаки срещу Ботас и в 47 обиколка от общо 52 успя да го мине. Заради агресивната защита на Валтери гумите му бяха унищожени и той последователно беше изпреварен от Хамилтън и Райконен в битката за местата на подиума.

Зад Валтери завърши Дениъл Рикардо с Red Bull, съотборникът му Макс Верстапен отпадна малко преди финала заради повреда, което осигури шестото място на Нико Хюлкенберг с Renault, който кара със стратегия, обратна на тези на всички други пилоти – стартира със средно твърди гуми, след което мина на твърди.

След първите 10 старта Фетел увеличи аванса си пред Хамилтън на 8 точки, а Ferrari води с 20 точки пред Mercedes при конструкторите.

 

Класиране в Гран при на Великобритания:

1. Себастиан Фетел, Ferrari   1:27.29,784 ч.

2. Люис Хамилтън, Mercedes +2,264 сек

3. Кими Райконен, Ferrari      +3,652 сек

4. Валтери Ботас, Mercedes   +8,883 сек

5. Дениъл Рикардо, Red Bull +9,500 сек

6. Нико Хюлкенберг, Renault         +28,220 сек

7. Естебан Окон, Force India  +29,930 сек

8. Фернандо Алонсо, McLaren        +31,115 сек

9. Кевин Магнусен, Haas       +33,188 сек

10. Серхио Перес, Force India         +34,708 сек и др.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт