728 x 90

Победа за Хамилтън, провал за Фетел

Победа за Хамилтън, провал за Фетел

Благодарение на Люис Хамилтън и Валтери Ботас Mercedes записа трудно предвидима двойна победа в Гран при на Германия, 11-и кръг от световния шампионат във Формула 1, а състезанието пред родна публика се оказа пълен провал за фаворита Себастиан Фетел с Ferrari. Германецът стартира от полпозишън и контролира хода на състезанието до 52-ата обиколка от общо

Благодарение на Люис Хамилтън и Валтери Ботас Mercedes записа трудно предвидима двойна победа в Гран при на Германия, 11-и кръг от световния шампионат във Формула 1, а състезанието пред родна публика се оказа пълен провал за фаворита Себастиан Фетел с Ferrari.

Германецът стартира от полпозишън и контролира хода на състезанието до 52-ата обиколка от общо 67, когато излетя от трасето, удари се в предпазната стена в края на зоната за сигурност на обратния завой и отпадна. Излитането на Фетел беше предизвикано от дъжда, който удари „Хокенхайм” в хода на няколко обиколки, но голяма част от пилотите останаха със сликове, включително и Себ.

В същото време световният шампион Люис Хамилтън, който стартира 14-и и започна да си пробива път напред още от първата обиколка, използва дъжда и колата на сигурността заради много инциденти на мократа писта, за да атакува лидерството и двамата пилоти на Mercedes се наредиха първи и втори зад Бернд Майлендер.

При рестарта Ботас атакува Хамилтън, но не успя да го изпревари и малко по-късно техническият директор на Mercedes се обади по радиото, за да каже на финландеца, че трябва да задържи второто място зад Люис.

Във Ferrari също използваха заповеди от бокса, като първо дръпнаха напред първото спиране в бокса на Райконен, за да излезе той пред Хамилтън – двамата вървяха известно време четвърти и пети, а след това наредиха на Кими да пропусне Фетел, който след своята смяна на гуми се оказа втори зад съотборника си. Макс Верстапен с Red Bull завърши 4-и, като холандецът загуби битката с Райконен заради решението да спре за мокри гуми, но само 2 обиколки с тях в дъжда той отново спря в бокса за сликове.

Най-напред от всички останали завърши Нико Хюлкенберг с Renault – пети, следван от Ромен Грожан с Haas и двамата пилоти на Force India – Серхио Перес и Естебан Окон, а последните две места в Топ 10 заеха Маркус Ериксон със Sauber и Брендън Хартли с Toro Rosso. С тази победа Хамилтън заличи изоставането си от 8 точки зад Фетел след Велкобритания и излезе с 17 точки аванс преди последното състезание преди лятната пауза в Унгария. Mercedes пък има 8 точки аванс пред Ferrari в битката при конструкторите.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт