728 x 90

Pagani създаде най-скъпия автомобил

Най-скъпият нов автомобил е дело на бутиковия производител Pagani, носи името Zonda HP Barchetta и струва 15 милиона евро. Цената беше обявена лично от шефа на марката Хорацио Пагани в интервю за британското списание Top Gear. Така Pagani надскочи Rolls-Roys и техния единствен екземпляр Sweptail, оценен от компанията на 11,2 милиона евро. Производствената серия на

Най-скъпият нов автомобил е дело на бутиковия производител Pagani, носи името Zonda HP Barchetta и струва 15 милиона евро. Цената беше обявена лично от шефа на марката Хорацио Пагани в интервю за британското списание Top Gear.

Така Pagani надскочи Rolls-Roys и техния единствен екземпляр Sweptail, оценен от компанията на 11,2 милиона евро.

Производствената серия на Zonda HP Barchetta е изключително скромна – едва три коли. Един от тези автомобили е за самия Хорацио и той демонстрира какво ще представлява поредната ексклузивно серия на модела, който иначе вече не се произвежда.

В сравнение с „обикновените екземпляри” Zonda, HP Barchetta се отличава само по някои елементи като срязаната предна колонка и аеродинамичния капак на задните колела.

Интериорът на колата на Хорацио Пагани е изцяло бежово-бял, а седалките идват от Huayra BC, като са освежени с ивици шотландско каре.

За задвижването на автомобила се грижи 6-литров V12 мотор с две турбини и мощност 800 конски сили, който работи с 6-степенна механична трансмисия.

Pagani произвежда Zonda от 1999 до 2011 година. Последната версия на модела беше Tricolore, но след компанията редовно приема поръчки за ексклузивни модификации, конфигурирани според желанията на най-богатите си клиенти. Последният екземпляр от модела Zonda с номер 33 беше поръчан от руското тунинг ателие TopCar, което купи колата като основа на проект за свой клиент.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт