728 x 90

Класика: Австриец има колекция от 114 бройки VW Golf

Класика: Австриец има колекция от 114 бройки VW Golf

От раждането на Golf през 1974 година насам VW е продал над 30 милиона броя от популярния модел. 114 от тях са в колекцията на Йозеф Юза – австрийски коминочистач, който вече натрупа световна слава. Имало е моменти, в които колекцията му е достигала 144 коли, но той признава, че е бил принуден да продаде

От раждането на Golf през 1974 година насам VW е продал над 30 милиона броя от популярния модел. 114 от тях са в колекцията на Йозеф Юза – австрийски коминочистач, който вече натрупа световна слава.

Имало е моменти, в които колекцията му е достигала 144 коли, но той признава, че е бил принуден да продаде част от автомобилите, за да финансира покупката на някои по-редки екземпляри.

„Когато за първи път седнах във VW Golf разбрах, че този автомобил е създаден за мен – обяснява Юза. – Позицията на седалката, удоволствието от шофирането, ежедневната практичност – всичко това го има в Golf и на мен много ми харесва.”

Австриецът стартира колекцията си докато кара VW Caddy от второто поколение на модела. Скоро се появява първото му Cabrio за лятото, после GTI за забавления по планинските пътища и Golf Country за зимата. По думите на Юза той вече притежава „подходящия Golf за всякакви случаи”.

Но сериозният му интерес към по-редките версии на Golf става факт след покупката на кола от първото поколение, а след това вече започва да търси и по-голяма сграда, в която да събере колекцията си. А по думите на Юза колекционерството добива лудешки размери и темпо с навлизането на онлайн търговията.

„Само трябва да погледна в интернет и веднага откривам поне един страхотен Golf, който искам да купя, като обикновено колата е на изключително изгодна цена. Много често транспортът е по-скъп от покупката на автомобила”, признава Юза.

Най-старият екземпляр е автомобил от предпроизводствената серия от 1974, а в колекцията влизат и два електрически Golf-а от серията City Stromer, както и един от общо 71 броя Golf G60 Limited, сглобени ръчно във VW Motorsport, като става въпрос за коли с 4-цилиндров двигател с компресор с мощност 207 конски сили. Част от колекцията е и състезателен Rallye Golf от 1989 година с мощност 181 конски сили, подготвен по изискванията на тогавашната група А.

Плановете на Юза включват отварянето са своеобразен „Golf музей”, но все още не се знае кога точно ще стане това.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт