728 x 90

Geely инвестира 2 милиарда долара в Lotus

    Китайският гигант Geely, който е последният собственик на британската марка Lotus, има повече от сериозни планове за развитието на компанията. Преди китайците да купят Lotus компанията се бореше с огромни дългове, останали от времето на Дани Бахар, а последният й нов модел – Evora, се появи преди почти 10 години. Според източници от Geely, компанията,

    Китайският гигант Geely, който е последният собственик на британската марка Lotus, има повече от сериозни планове за развитието на компанията.

    Преди китайците да купят Lotus компанията се бореше с огромни дългове, останали от времето на Дани Бахар, а последният й нов модел – Evora, се появи преди почти 10 години.

    Според източници от Geely, компанията, която сега притежава 51% в Lotus планира инвестиция в размер на 1,9 или 2 милиарда долара, с които марката ще лансира нови модели, включително и поне един SUV и ще се превърне в реален съперник на Porsche и Ferrari.

    Geely притежава Volvo и дял в Mercedes, а сега китайците преговарят, за да увеличат дела си в Lotus, като останалите акции са в малайзийската компания Etika Automotive.

    Плановете на Geely включват разширение на завода на Lotus в Хетел, наемането на още 200 човека, откриване на още един завод във Великобритания, както и основаването на дизайнерски център в Ковънтри.

    Президентът на Geely Ли Шуфу вече даде да се разбере, че смята да превърне Lotus и малайзийския Proton, който също беше част от сделката в печеливши компании.

    Тази година Lotus отчете едва 145 продажби за първите 7 месеца, като от доста време насам британците лансират различни специални версии основно на Exige.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт