728 x 90

Виетнамци използват платформа на BMW за първите си модели

VinFast, първата виетнамска автомобилна компания, която направи официалния си дебют по време на изложението в Париж вчера, използва остарели платформи от BMW. Информацията не е официална, но идва от авторитетното британско издание Autocar, което е разговаряло с хора от марката преди салона. Със сигурност не става дума за актуалната архитектура CLAR, а за по-старо поколение

VinFast, първата виетнамска автомобилна компания, която направи официалния си дебют по време на изложението в Париж вчера, използва остарели платформи от BMW.

Информацията не е официална, но идва от авторитетното британско издание Autocar, което е разговаряло с хора от марката преди салона. Със сигурност не става дума за актуалната архитектура CLAR, а за по-старо поколение на шасито.

От баварската компания идва и 2.0-литровия турбо мотор на моделите LUX A2.0 и LUX SA2.0. Това е 4-цилиндров агрегат във версии със 175 и 227 к.с., които се изпращат до задните колела посредством 8-степенна автоматична скоростна кутия. Предвиждат се и 4х4 варианти.

Собственикът на марката VinFast – холдинг Vingroup, е един от най-големите частни бизнеси във Виетнам. Той е специализиран в строителството и инвестирането, но работи и в още няколко сфери. С автомобили групировката се занимава отскоро, но в строителството на завода само през 2017 г. са вложени около $3.5 милиарда.

В Париж тези дни компанията се представлява от началника си Джеймс де Лука – с 28-годишен стаж в General Motors (стига до пост вицепрезидент по глобалното производство), и неговия колега там Дейвид Лайън (шеф-дизайнер). Дизайнът на кросоувъра с името LUX SA2.0 оцени британската футболна звезда Дейвид Бекъм.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт