728 x 90

Porsche Project Gold замина на търг за над 3 милиона долара

Porsche отбеляза 70-тата си годишнина със супер специален ретро автомобил 911 от моделно поколение 993, вдъхновен от модерната серия Turbo S Exclusive Series. Машината носи името Project Gold и бе показана по-рано тази година. RM Sotheby´s, една от най-известните аукционни къщи, продаде колата по време на специален търг с името The Porsche 70th Anniversary Auction 2018.

Porsche отбеляза 70-тата си годишнина със супер специален ретро автомобил 911 от моделно поколение 993, вдъхновен от модерната серия Turbo S Exclusive Series. Машината носи името Project Gold и бе показана по-рано тази година.

RM Sotheby´s, една от най-известните аукционни къщи, продаде колата по време на специален търг с името The Porsche 70th Anniversary Auction 2018. Само за десетина минути поршето събра 37 наддавания, като печелившият бид беше на стойност 3.12 милиона долара. Сумата ще отиде по сметката на организацията Ferry Porsche Foundation.

Техниците на Porsche Classic са имали интересната задача да съживят последния модел на марката с въздушно охлаждане, като са се доверили на прясно сглобен 3.6-литров боксер с две турбини с мощност 450 конски сили – агрегат, който е идентичен с този на оригинала 993 Turbo S.

6-степенната механична трансмисия и задвижването 4х4 идват от каталога с компоненти на Porsche Classic.

От компанията обясняват, че номерът на шасито е ръчно щампован и е следващият след този на последното 993 Turbo, слязло от поточната линия през 1998. Но Project Gold не може да бъде регистриран за движение по обществените пътища.

Тук е налице и основната разлика с автомобилите, чието производството компаниите „продължават” след десетилетия пауза. Пример за това е „новият” XKSS на Jaguar. Британските коли получават VIN номера, които са запазени в годината на оригиналното производство – в случая на Jaguar това е 1957-а и досега не са били използвани. Така че „новият” XKSS на Jaguar е регистриран като модел от 1957 година.

А Project Gold е по-скоро в категорията на възродения DB5 на Aston Martin – серия от 28 коли, които са точно копие на шпионския автомобил на Джеймс Бонд от 60-те години.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт