728 x 90

Mercedes: Не сме се отказали да работим съвместно с Tesla

Mercedes: Не сме се отказали да работим съвместно с Tesla

В едно от последните си интервюта главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетче заяви, че „никога не е съжалявал” за инвестицията на компанията в Tesla и добави, че „не е изключено двете компании да работят съвместно в бъдеше”. През 2009 година Daimler инвестира 50 милиона долара в Tesla, а през 2014 излезе от инвестицията като

В едно от последните си интервюта главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетче заяви, че „никога не е съжалявал” за инвестицията на компанията в Tesla и добави, че „не е изключено двете компании да работят съвместно в бъдеше”.

През 2009 година Daimler инвестира 50 милиона долара в Tesla, а през 2014 излезе от инвестицията като продаде дела си за 780 милиона долара. Естествено, контактът с американската компания е бил полезен и за насочването на Daimler и Mercedes по пътя на електрифицирането на автомобилите на германците, които вече лансираха собствена подмарка за електромобили – EQ.

Има обаче и анализатори, които не са напълно съгласни с доктор Цетче. Според тях, в края на миналото десетилетие Daimler е спомогнал за развитие не само на собствен съперник, но и на компания, която хвърли ръкавицата на традиционната автомобилна индустрия. Tesla на Илън Мъск предизвика автомобилните гиганти като ги изпревари в лансирането на електрическите технологии, присъствието в социалните мрежи и т.н.

Цетче напуска поста си в Daimler през май 2019 година, така че ще е интересно да видим дали този курс ще бъде запазен от наследника му. Все пак, Цетче уточни, че няма конкретни проекти, по които Daimler и Tesla биха могли да работят съвместно и категорично отрече възможността германският гигант отново да купи акции в американската компания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт