728 x 90

Dodge възроди Neon по турска рецепта

Dodge възроди Neon по турска рецепта

Dodge Neon отдавна е забравен модел за повечето фенове на марката, да не говорим за автомобилните медии и маркетинг специалистите. Но третото поколение на някогашния популярен седан продължава традицията на предшествениците си, макар и основно на пазара в Мексико. А точно тази генерация е с интересен произход. Третото поколение на Neon беше лансирано в Мексико

Dodge Neon отдавна е забравен модел за повечето фенове на марката, да не говорим за автомобилните медии и маркетинг специалистите. Но третото поколение на някогашния популярен седан продължава традицията на предшествениците си, макар и основно на пазара в Мексико. А точно тази генерация е с интересен произход.

Третото поколение на Neon беше лансирано в Мексико през 2016 година и на практика е ребрандирана версия на възродения като седан в Турция FIAT Tipo. Моделът от европейския сегмент С е разработен съвместно от FIAT и турския гигант Koc Holding, като Tipo се предлага и у нас като седан и комби.

За 2017 година в Европа са продадени над 125 000 бройки от Tipo, а още 47 000 са реализирани в Турция. Отделно от това моделът се продава и в Близкия Изток и Африка, а както стана дума, за Мексико се предлага като Dodge Neon, където базовата му версия се задвижва от 1,4-литров атмосферен бензинов мотор с 95 конски сили.

Оригиналният Neon дебютира през 1995 година и се продаваше под марките Dodge и Plymouth като седан или купе. От 2000 до 2005 година пък живя второто поколение на Neon – по-голям на размери, но само като седан. След закриването на Plymouth колата се предлагаше само като Dodge.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт