728 x 90

Моторът на Aston Martin Valkyrie ще се нуждае от основен ремонт на всеки 100 000 км

Моторът на Aston Martin Valkyrie ще се нуждае от основен ремонт на всеки 100 000 км

Вчера Aston Martin и Cosworth анонсираха част от детайлите около двигателя, който ще стои в основата на хипер колата Valkyrie. Само няколко часа след това станаха ясни и нови любопитни подробности. В интервю за Car and Driver, Брус Уууд, директор на Cosworth, коментира, че агрегатът ще се нуждае от основен ремонт на всеки 100 000

Вчера Aston Martin и Cosworth анонсираха част от детайлите около двигателя, който ще стои в основата на хипер колата Valkyrie. Само няколко часа след това станаха ясни и нови любопитни подробности.

В интервю за Car and Driver, Брус Уууд, директор на Cosworth, коментира, че агрегатът ще се нуждае от основен ремонт на всеки 100 000 километра. Когато тази дистанция бъде измината, колата ще се връща в сервизите на Cosworth и там ще бъде подлагана на обстойна инспекция.

Ако при проверката бъдат установени пукнатини в блока на мотора поради прекомерно зягряване, той ще бъде сменен. Същото ще се случи и с буталата и клапаните, а гарнитурите са част от задължителната поддръжа.

В крайна сметка, това е нормално с оглед на условията, при които ще работи двигателят. 6.5-литровият мотор има ограничител на максималните обороти от около 11 000 об/мин. Малко под този пик се намира и върхът на мощността, която достига точно 1000 к.с. Въртящият момент е 750 Нм.

Когато бъде поставен в автомобила, V12 двигателят ще бъде подпомогнат от компактна хибридна система, която би трябва да даде още тяга във високите обороти. Въпреки солидните си размери и обем, агрегатът тежи малко над 200 кг.

Моторът е разработен съвместно между Aston Martin и Cosworth и използва технологии и компоненти, които можем да открием и във Формула 1. Британците ще сглобят 150 агрегата за 150-те коли Valkyrie, които смята да произведе. Всеки един екземпляр е вече продаден на цена от над 2.5 милиона евро.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт