728 x 90

FIAT Tipo ще има версия Abarth?

    FIAT предлага скромно количество модели на европейския пазар, а част от тях – като Tipo, дори не се произвеждат в Италия. Но точно Tipo може да се окаже това, от което има нужда гамата на FIAT продължава да се свива и скоро може да бъде съизмерима с тази на Lancia. Tipo се предлага на Стария

    FIAT предлага скромно количество модели на европейския пазар, а част от тях – като Tipo, дори не се произвеждат в Италия. Но точно Tipo може да се окаже това, от което има нужда гамата на FIAT продължава да се свива и скоро може да бъде съизмерима с тази на Lancia.

    Tipo се предлага на Стария континент във версии седан, хечбек и комби, а сега се заговори и за версия Abarth, която е повече от логична, като се има предвид, че в Европа има сериозен интерес към хотхеч моделите.

    В момента най-мощната версия на Tipo е с 120 конски сили, а според списание auto motor und sport вариантът Abarth ще е с поне 180 конски сили, идващи от 1,4-литров бензинов турбо мотор. По-смелият вариант е за „заемането” на 1,8-литровия двигател от Alfa Romeo Giulietta, който ще осигури и по-висока мощност.

    В последните години обаче версиите Abarth на различни модели на FIAT се срещат по-често в предположенията на медиите, отколкото в гамата на италианската марка. Версия Abarth трябваше да има и кросоувъра 500X, но развитието на проекта стигна само до прототипи, не и до производство.

    Все пак, 500 Abarth и Grande Punto Abarth с мощност 155 конски сили са факт, като при тях се използва същият 1,4-литров T-Jet двигател.

    Tipo Abarth ще прилича сериозно на Grande Punto Abarth, най-вече по цветовото оформление, а причината Grande Punto Abarth да не получи полагащата му се слава и добри продажби е само една – колата излезе на пазара едновременно с други автомобили, предлагащи повече динамика и мощност на съизмерима цена. Предишното поколение на Renault Clio RS е идеалният пример за това.

    Оттогава насам пазарът на хотхечове се промени сериозно – турбо моторите изобщо не са екзотика, а цените на моделите тръгнаха сериозно нагоре. И Tipo Abarth може да получи сериозен шанс да блесне в тази среда.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт