728 x 90

И японци се целят в рекорда на Нюрбургринг

Японската компания Aspark също има амбиции да подобри рекорда на Северната дъга на „Нюрбургринг” с електрическия си хиперавтомобил Owl, като по-рано този месец стана ясно, че такава цел са си поставили и във VW с прототипа I.D., с който компанията спечели планинското състезание „Пайкс Пийк”, при това с нов рекорд на трасето. Aspark Owl дебютира

Японската компания Aspark също има амбиции да подобри рекорда на Северната дъга на „Нюрбургринг” с електрическия си хиперавтомобил Owl, като по-рано този месец стана ясно, че такава цел са си поставили и във VW с прототипа I.D., с който компанията спечели планинското състезание „Пайкс Пийк”, при това с нов рекорд на трасето.

Aspark Owl дебютира във Франкфурт през 2017 година, а развитието на серийната версия на електромобила все още продължава и опитът за рекорд на „Нордшлайфе” ще е част от този процес.

„Представянето и качествата на Owl ще ни позволят да се борим за нов рекорд на „Нюрбургринг”, потвърди говорител на Aspark пред списание Top Gear, като допълни, че ако интерес от страна на клиентите, компанията може да предложи и състезателна версия на Owl.

Тестовете на Aspark Owl до момента са показали ускорение от 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди и максимална скорост от 280 км/ч, но тези върхови постижения идват за сметка на пробега с едно зареждане – в този случай той ще е едва 150 км.

Според информация от Aspark Owl е с мощност 429 конски сили и има максимален въртящ момент 764 Nm. Но според Top Gear, версията, която ще атакува планината Айфел най-вероятно ще е много по-мощна – 1150 конски сили.

Каросерията на Owl е от фиброкарбон, като колата е изградена върху тръбна конструкция, а това означава много ниско тегло – 850 килограма.

Производствените планове на Aspark са скромни – 50 коли, всяка една от които обаче ще струва 3,1 милиона евро. Първият готов автомобил трябва да бъде доставен на собственика му през 2020 година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт