728 x 90

Карлос Гон обяви война на шефовете на Nissan

    Бившият шеф на Renault-Nissan Карлос Гон, който е в ареста в Токио от 19 ноември обяви война на шефовете на Nissan, като заяви, че те са използвали „заговори и измяна”, за да се противопоставят на плановете за продължаване на сближаването с Renault, както и че стоят зад обвиненията срещу него, които той отново определи като

    Бившият шеф на Renault-Nissan Карлос Гон, който е в ареста в Токио от 19 ноември обяви война на шефовете на Nissan, като заяви, че те са използвали „заговори и измяна”, за да се противопоставят на плановете за продължаване на сближаването с Renault, както и че стоят зад обвиненията срещу него, които той отново определи като „неоснователни”.

    Гон говори пред влиятелния японски вестник Nikkei, първо интервю след ареста му, и разказа как според него се е стигнало до това той да се озове в ареста, а прокуратурата да му повдигне три обвинения за финансови машинации и укриване на доходи.

    Гон обясни, че е дискутирал с главния изпълнителен директор на Nissan Хирото Сайкава плановете за интегриране на Renault и Nissan, като това е станало през септември. Но след това шефовете на Nissan заложили на „заговорите и измяната”, за да провалят тези планове, обясни Гон.

    Гон, който беше в основата на спасяването на Nissan преди две десетилетия, винаги е държал на по-тесни връзки между Renault и Nissan, включително и вероятно пълно сливане, въпреки силното противопоставяне от японска страна на последната идея.

    Арестът на Гон хвърли сериозно съмнение върху продължаването на сближаването между Renault и Nissan, както и с Mitsubishi – третият член на алианса.

    След ареста на Гон Сайкава на няколко пъти заяви, че сега не е времето за преразглеждане на сложните взаимоотношения между Renault и Nissan. Nissan и Mitsubishi освободиха Гон като президент, а миналата седмица той подаде оставка от шефските позиции в Renault малко преди заседанието на борда на директорите, на което се очакваше да бъде освободен.

    Гон отхвърли твърденията, че е управлявал Nissan като „диктатор” в 20-минутното си интервю пред вестника.

    „Има хора, които искат да изкарат силната лидерска позиция като поведение на диктатор, да изкривят реалността, тъй като целта им е да се отърват от мен”, драматично обясни Гон.

    Освен това той заяви, че е добре със здравето, въпреки, че е отслабнал, както и декларира, че няма да избяга, ако съдът реши да го пусне под гаранция.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт