728 x 90

Nissan няма да произвежда новия X-Trail във Великобритания

Nissan няма да произвежда новия X-Trail във Великобритания

Nissan се отказа от плановете си да произвежда следващото поколение на X-Trail във Великобритания и производството на популярния модел ще е съсредоточено само в Япония. Решението на японския гигант идва месеца преди излизането на Великобритания от Европейския съюз и компанията предупреди, че несигурността относно бъдещето на страната прави планирането много трудно. Спадът на търсенето на

Nissan се отказа от плановете си да произвежда следващото поколение на X-Trail във Великобритания и производството на популярния модел ще е съсредоточено само в Япония. Решението на японския гигант идва месеца преди излизането на Великобритания от Европейския съюз и компанията предупреди, че несигурността относно бъдещето на страната прави планирането много трудно.

Спадът на търсенето на дизелови автомобили в Европа накара автомобилните компании да инвестират в нови технологии и да намаляват разходите си. Nissan вече съкрати стотици работни места в завода си в Съндърланд – най-голямата фабрика за производство на коли във Великобритания, чието производство миналата година се сви с 11%.

Президентът на Nissan Европа Джанлука де Фики обяви, че решението е изцяло подчинено на бизнес интересите на компанията, но допълни, че несигурността около бъдещето на Великобритания също не е помогнало в този случай.

Годишно във Великобритания се произвеждат малко над 1,5 милиона коли, като 30% от тях се падат на Nissan, а огромната част от всички произведени коли са за износ, основно за Европа.

През юни 2016 година на референдумът във Великобритания беше решено, че страната ще излезе от ЕС. 4 месеца по-късно Nissan обяви, че ще произвежда новия X-Trail във Великобритания – вот на доверие към страната и към Тереза Май, която малко по-рано беше станала министър-председател.

Източник от компанията съобщи на агенция Reuters, че по това време британското правителство е обещало допълнителни средства на Nissan в случай, че Брекзит се отрази негативно на завода в Съндърланд. Сега, според вестник The Sunday Times, министрите се чудели дали да не спрат помощта в размер на 60 милиона лири, предназначени за компанията.

Очакваше се, че производството на следващия X-Trail ще създаде стотици нови работни места в завода в Съндърланд.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт