728 x 90

Германия може да инвестира в местни автомобилни производители

Германия може да инвестира в местни автомобилни производители

Германското правителство може да купи дялове в различни местни компании, за да предотврати изкупуването им от чуждестранни фирми, особено когато става въпрос за най-важните технологични сектори, сред които попада и автомобилната индустрия. Това обяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, който представи новата индустриална стратегия на правителството. Алтмайер представи мерки, които са в отговор основно

Германското правителство може да купи дялове в различни местни компании, за да предотврати изкупуването им от чуждестранни фирми, особено когато става въпрос за най-важните технологични сектори, сред които попада и автомобилната индустрия. Това обяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, който представи новата индустриална стратегия на правителството.

Алтмайер представи мерки, които са в отговор основно на китайски интереси към инвестиции в Германия, които са последвани от придобиване на германски технологии и изнасянето им от страната.

Планът носи името „Национална индустриална стратегия 2030” и Алтмайер поясни, че предпочита държавата да не се намесва на пазара, но ще го направи, когато това е необходимо. Това се явява като отговор на плана „Създадено в Китай 2025”, с който Пекин се опитва да ускори развитието на различни технологии в страната, включително и при електромобилите. Част от този план е и купуването на технологии и ноухау чрез купуването на цели компании – като германският производител на роботи Kuka.

В края на миналата година китайският Geely стана най-големият акционер в Daimler с дял от почти 10% и това беше приет като предупреждение към цялата индустрия, че китайците имат сериозни инвестиционни намерения в Европа.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт