728 x 90

Honda затваря завода си във Великобритания

Honda затваря завода си във Великобритания

Honda планира да затвори завода си в Суиндън, Великобритания, като това трябва да стане през 2022 година и ще донесе загуба на 3500 работни места. В Суиндън се произвежда хечбек версията на Civic, включително и Civic Type R. Информацията е на Sky News, а днес се очаква коментар от страна на Honda. „Това е спекулация

Honda планира да затвори завода си в Суиндън, Великобритания, като това трябва да стане през 2022 година и ще донесе загуба на 3500 работни места. В Суиндън се произвежда хечбек версията на Civic, включително и Civic Type R.

Информацията е на Sky News, а днес се очаква коментар от страна на Honda.

„Това е спекулация и не можем да я коментираме”, обясниха от британското икономическо министерство.

Миналата година производството на завода в Суиндън беше 160 000 коли, като 90% от тях заминаха за Европа. До миналата година Honda сглобяваше там и кросоувъра CR-V.

През февруари Honda обяви, че планира да спре работата в завода за 6 дни в началото на април, за да се справи с очаквания хаос след излизането на Великобритания от ЕС в края на март.

В същото време източниците на Sky News твърдят, че затварянето на завода не е свързано с Брекзит, но новината идва само 2 седмици, след като Nissan се отказа да произвежда новия X-Trail в завода си в Съндърланд.

Плановете на Honda са производството за Европа да бъде преместено в Япония, а японските компании Nissan, Toyota и Honda осигуряват около половината годишно производство на автомобили във Великобритания. Представители на автомобилната индустрия в Европа и на Острова постоянно подканят британските политици да дадат яснота за това как и при какви условия компаниите ще продължат работа след излизането на страната от ЕС и загубата на свободната търговия с континента.

Ford също предупреди премиерът на Великобритания Тереза Мей, че може да премести част от производството си извън страната.

По-рано този месец Honda обяви, че планира намаляване на производството в Суиндън до 570 коли на ден и това ще доведе до намаляване на работните места.

За последно Honda затвори свой завод през 2016 – фабриката за мотоциклети във Флоренсио Варела, Аржентина, която оперираше под шапката на Honda Аржентина.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт