728 x 90

BMW мести Mini извън Великобритания

BMW мести Mini извън Великобритания

BMW може да премести производството на Mini извън Великобритания, ако се стигне до Брекзит без сделка, съобщи агенция Reuters. Тези мерки могат да засегнат и производството на двигатели на BMW на Острова. Предупреждението на BMW е поредното напомняне към британските политици, че автомобилната индустрия иска яснота и предвидимост относно раздялата с ЕС, както и правила

BMW може да премести производството на Mini извън Великобритания, ако се стигне до Брекзит без сделка, съобщи агенция Reuters. Тези мерки могат да засегнат и производството на двигатели на BMW на Острова.

Предупреждението на BMW е поредното напомняне към британските политици, че автомобилната индустрия иска яснота и предвидимост относно раздялата с ЕС, както и правила за търговията с Европа след напускането на съюза.

Великобритания, петата по големина икономика в света, трябва да напусне ЕС на 29 март, но Лондон и Брюксел все още не са се споразумели за условията, при които ще се случи това.

„По отношение на двигателите имаме възможности за маневри, тъй като можем да разчитаме и на Steyr в Австрия – обясни Петер Шварценбауер, шеф на Mini. – Но се налага да се направят някои промени там.”

BMW произвежда 375 000 двигателя годишно в Хамс Хол, Централна Англия и все още не е решено дали това производство да бъде преместено в Австрия.

 Шварценбауер беше доста по-лаконичен относно евентуално преместване на производството на Mini извън Великобритания, но потвърди, че „най-малкото тази възможност трябва да бъде обмислена и разгледана”. Mini се провежда в Оксфорд и ако Великобритания загуби производството на една от автомобилните си легенди, това ще има сериозни последствия за страната. BMW планира да затвори завода в Оксфорд за 1 месец от 1 април, за да неутрализира първите преки последици от Брекзит, без значение как ще бъде осъществено напускането на ЕС.

В последните месеци компаниите една по една напускат някога процъфтяващата британска автомобилна индустрия. Nissan се отказа да произвежда новия X-Trail в завода си в Съндърланд, а Honda направо обяви, че ще затвори завода си във Великобритания. Заедно с това продажбите на нови коли на Острова намаляват, инвестициите в индустрията също се свиват, както и производственият капацитет на британските заводи.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт