728 x 90

1 милиард долара за автономните технологии на Uber

    Група инвеститори, водени от SoftBank и Toyota преговарят за инвестиция в размер 1 милиард долара или повече в Uber Technologies – подразделението на компанията за споделени пътувания, което разработва автономни технологии за автомобили. Ако тази инвестиция се осъществи, оценката на подразделението може да вдигне до 10 милиарда долара. Тези пари ще помогнат и на основния

    Група инвеститори, водени от SoftBank и Toyota преговарят за инвестиция в размер 1 милиард долара или повече в Uber Technologies – подразделението на компанията за споделени пътувания, което разработва автономни технологии за автомобили. Ако тази инвестиция се осъществи, оценката на подразделението може да вдигне до 10 милиарда долара.

    Тези пари ще помогнат и на основния бизнес на Uber, който продължава да трупа загуби, които приходите не успяват да покрият.

    Със сигурност инвестиция с такъв размер ще се отрази добре на репутацията на компанията, която се готви да излезе на борсата и с нейна помощ оценката на целия Uber може да надхвърли 100 милиарда долара.

    От Uber и SoftBank отказаха коментар по темата. Говорител на Toyota обясни, че автомобилната компания „постоянно оглежда и преценява различни възможности за инвестиции”, но не коментира конкретно казуса с Uber.

    Първи за преговорите на Uber Technologies съобщи The Wall Street Journal, като изданието прогнозира, че сделката може да стане факт през април. Пазарите реагираха на тази новина и цената на акциите на SoftBank се покачиха с 4% на борсата в Токио, но тези на Toyota останаха без промяна.

    Toyota, най-големият японски автомобилен производител, инвестира 500 милиона долара в Uber миналата година, като парите пак бяха предназначени за развитие на автономни технологии. Тази инжекция беше приета като опит да се навакса изоставането от смятания за лидер в тези технологии Waymo на Google.

    За миналата година загубите на Uber са около 3,3 милиарда долара, а компанията залага сериозно на автономните технологии, които ще й позволят да извършва превози без шофьори и така ще отпадне един от сериозните разходи.

    Автономните технологии понесоха тежък удар миналата година, когато един от тестовите автомобили на Uber блъсна и уби пешеходка в Аризона.

    Сериозните разходи по развитието на автономните технологии оформят неочаквани съюзи в търсенето на свежи пари, като партньорството на SoftBank и Toyota е последният пример за това. SoftBank вече инвестира 2,25 милиарда долара в подразделението на General Motors за автономни технологии Cruise, което получи финансиране и от Honda.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт