728 x 90

Daimler иска да увеличи дела си в BAIC Motor

Daimler иска да увеличи дела си в BAIC Motor

От Daimler са потърсили за помощ Goldman Sachs за кампанията на германския гигант да увеличи дела си в BAIC – най-големия и важен автомобилен производител в Китай за Daimler и в който германците вече имат дял. Миналата година Китай за първи път отпусна правилата за дяловете на чуждите компании в смесените предприятия, които произвеждат автомобили

От Daimler са потърсили за помощ Goldman Sachs за кампанията на германския гигант да увеличи дела си в BAIC – най-големия и важен автомобилен производител в Китай за Daimler и в който германците вече имат дял.

Миналата година Китай за първи път отпусна правилата за дяловете на чуждите компании в смесените предприятия, които произвеждат автомобили и Daimler стана едва втората фирма, която ще се възползва от това.

През октомври BMW успя да се сдобие с контрола върху Brilliance срещу 3,6 милиарда евро.

До миналата година правилата не позволяваха на чужд инвеститор да държи контрола над китайска или смесена компания. Миналата година тези ограничения бяха премахнати за компаниите, които произвеждат електрически коли и plug-in хибриди. Догодина пък ще паднат ограниченията за смесените компании, които произвеждат автобуси и камиони, а през 2022 година ще паднат ограниченията за цялата индустрия. Затова и сделката на BMW ще влезе в сила през 2022 година.

Преговорите на Daimler за увеличаване на деля в BAIC, чийто акции се търгуват на фондовата борса в Хонконг, все още са в начален етап и е трудно да се прогнозира как ще се развият, съобщиха за агенция Reuters източници, които са от компанията, но остават анонимни.

Daimler държи 30,4% от акциите, пуснати на борсата в Хонконг, което се равнява на дял от 9,55% в BAIC, като данните са от юни миналата година. Другите големи акционери са държавната BAIC Group и стоманеният гигант „Пекин Шуган”, които контролират 42,6 и 12,8%, а в смесената компания германският гигант държи 49%.

Все още не е ясно дали Daimler ще се бори за контролен пакет акции в смесения автомобилен производител, чиято пазарна капитализация е 4,9 милиарда долара.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт