728 x 90

Ford се изтегля от Русия

Ford се изтегля от Русия

Свиването на присъствието на Ford в Европа ще засегне сериозно и някои много важни доскоро пазари за марката – като Русия, където американският гигант има и производство на автомобили. Според вестник Коммерсанть, съвсем скоро ще станем свидетели на почти пълното изтегляне на Ford от Русия. Източниците на изданието твърдят, че компанията ще прекрати производството на

Свиването на присъствието на Ford в Европа ще засегне сериозно и някои много важни доскоро пазари за марката – като Русия, където американският гигант има и производство на автомобили.

Според вестник Коммерсанть, съвсем скоро ще станем свидетели на почти пълното изтегляне на Ford от Русия. Източниците на изданието твърдят, че компанията ще прекрати производството на леки и лекотоварни автомобили в страната през юни, дилърите вече не могат да поръчват нови коли, а според сметките на местната компания Ford Sollers произведените автомобили ще бъдат продадени до есента на 2020 година.

Ford има два завода за леки коли в Русия – във Всеволожск се произвеждат Focus и Mondeo, а в Набережние Челни – EcoSport и Fiesta, като компанията вече търси купувач и за двете производствени мощности. Руското правителство прие да посредничи при продажбата, но за момента няма нито един кандидат, тъй като в Русия предлагането на мощности за производство на автомобили рязко надхвърля търсенето от страна на потенциалните купувачи.

Най-вероятно двата завода ще бъдат консервирани, а такава ще е и съдбата на завода в Елабуга, където се произвеждат кросоувърите Explorer, Kuga и Transit, а там има и обособено производство на двигатели. Все пак, възможно е заводът в Татарстан да остане действащ – има планове там да се произвеждат лимузините Aurus, а шефовете на Ford в Русия вече заявиха, че планират Transit да остане на местния пазар, като този план важи и за Европа.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт