728 x 90

Renault иска сливане с Nissan, но и с FCA

    Шефовете на Renault планират да подновят преговорите за сливане с Nissan в рамките на следващите 12 месеца, съобщи вестник The Financial Times. Тук няма кой знае каква изненада, но тя се крие другаде – с включването в сметката и на друг концерн – FIAT Chrysler (FCA), чийто основни акционери наскоро отхвърлиха сливане с PSA, основно

    Шефовете на Renault планират да подновят преговорите за сливане с Nissan в рамките на следващите 12 месеца, съобщи вестник The Financial Times. Тук няма кой знае каква изненада, но тя се крие другаде – с включването в сметката и на друг концерн – FIAT Chrysler (FCA), чийто основни акционери наскоро отхвърлиха сливане с PSA, основно заради това, че французите нямат достатъчно свежи пари за сделката.

    Сформирането на нов борд на директорите на алианса Renault-Nissan начело с новия бос на Renault Жан-Доминик Сенар подхрани увереността, че двете страни могат да продължат с преговорите за сливане, след като факторът „Карлос Гон” вече не е част от уравнението.

    А що се отнася до обединението с FCA, то бъдещата компания ще е по-добре подготвена за битката на световния пазар срещу Volkswagen и Toyota.

    FT обяви, че точно Гон е преговарял с FCA за сливане с Renault преди две години, като вестникът цитира два независими източници. Но планът на Гон е бил спрян от френското правителство.

    FCA търси партньор за сливане от няколко години насам, като особено активен в тази дейност беше бившият шеф компанията – покойният Серджо Маркионе. Той последователно предложи FCA на GM, Ford и Volkswagen, но без успех. През 2017 и 2018 се появиха информации, че FCA преговаря с китайските Geely и Great Wall, като това беше опровергано, а от Great Wall обясниха, че се интересуват единствено от Jeep.

    От Renault, Nissan и FCA не са коментирали информацията на вестника, а от френското правителство заявиха, че за държавата приоритет си остава съюзът на Renault с Nissan.

    Преди да бъде арестуван Гон положи сериозни усилия, за да стартира сливането на Renault с Nissan, но срещна сериозна съпротива от страна на японците, включително и от главният изпълнителен директор на японската компания Хирото Сайкава.

    Renault е основен акционер в Nissan с 43%, като френската компания има пазарна капитализация 18,9 милиарда долара, а японската – 35 милиарда. Пазарната капитализация на FCA е около 23 милиарда долара.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт