728 x 90

Троен дизайнерски триумф за КИА в RED DOT 2019

Троен дизайнерски триумф за КИА в RED DOT 2019

Kia се представи отлично на годишния конкурс Red Dot, по време на който марката получи 3 престижни награди за дизайн. След лансирането на трето поколение КИА Ceed на европейските пазари, всеки един от представителите на звездното семейство бе отличен с приз за дизайн. Тройната награда от световно известния конкурс за дизайн се връчва за втора

Kia се представи отлично на годишния конкурс Red Dot, по време на който марката получи 3 престижни награди за дизайн. След лансирането на трето поколение КИА Ceed на европейските пазари, всеки един от представителите на звездното семейство бе отличен с приз за дизайн.

Тройната награда от световно известния конкурс за дизайн се връчва за втора поредна година на модели КИА и е част от прогресивния успех на марката, който включва 24 Red Dot награди от 2009г., когато за победител в конкурса бе избран Soul. Последните отличия следват тройния триумф на КИА от конкурса iF Design, проведен по-рано тази година.

Новите трофеи са награда за версиите Ceed хечбек, Ceed комби и ProCeed. Името на новия модел – от cee’d се трансформира в Ceed – утвърждава мисията му на автомобил, предназначен за „европейската общност с европейски дизайн“ (the Community of Europe, with European Design).

Новият КИА Ceed е проектиран в европейския дизайнерски център на марката във Франкфурт, Германия, под ръководството на Грегъри Гийом, ръководител на дизайнерския център за Европа, и Петер Шрайер, главен дизайнер на КИА. Моделът е конструиран в развойно-изследователския център на марката в Рюселсхайм, Германия, а производството на трите версии се осъществява в Жилина, Словакия.

Инспириран от дизайна на фастбека Stinger, носител на награда Red Dot 2018, новият Ceed е със самоуверен външен вид и атлетична визия. По-нисък, по-широк и с по-дълъг заден надвес в сравнение с предшественика си, силуетът на новия Ceed демонстрира едно по-зряло усещане за атлетичност. Новият модел наследява широката C-колона, която се превърна в отличителен белег на дизайна на КИА в последните години.

Ceed комби внася повече пространство в компактния клас: трето поколение Ceed Sportswagon е по-дълъг от предходния модел и предлага по-голяма вместимост на багажното отделение (625л.) в сравнение с повечето конкурентни модели. С интелигентни пропорции и функционален интериор, Ceed комби пленява с атрактивна визия и динамично управление.

Новият КИА ProCeed демонстрира зашеметяващ дизайн в комбинация от обширно вътрешно пространство и версатилност на турер, опаковани в шутинг брейк каросерия. С височина от 1,422 мм ProCeed е най-ниският представител в семейството на Ceed. Задната част на новия ProCeed е това, което напълно го отличава от останалите модели в гамата на Ceed. Широката задна броня придава на автомобила спортна стойка в комбинация от двойни ауспухови тръби за моделите GT и GT Line, които повишават чувството за динамика и спортно поведение.
 
Версиите ProCeed GT и Ceed GT се задвижват от 1.6л T-GDi двигател с мощност от 204 к.с. Гамата Ceed се предлага с общо 6 бензинови и дизелови двигатели, които отговарят на най-новата норма за вредни емисии Euro 6d-TEMP. Богатата палитра от иновативни системи включва Lane Following Assist, която всъщност вече представлява технология за автономно шофиране от второ ниво.

Една от най-известните и почитани награди за производствен дизайн по света – Red Dot се организира от Design Centre of North Rhine-Westphalia и датира от 1955 година. Наградите се превърнаха в едни от най-престижните световни отличия за дизайн. В 40-членното международно жури участват независими експерти по дизайн, професори по дизайн и журналисти от цял свят.

Наградите Red Dot са разделени в 3 категории: Продуктов дизайн, Комуникационен дизайн и Концептуален дизайн като продуктите се оценяват според критериите иновативност, функционалност, екологична съвместимост и високо качество. През 2019 г. са регистрирани над 5500 заявки от 55 държави. Тази година отличията ще бъдат връчени на 8 юли в Есен, Германия в Aalto Theatre, опера, проектирана от Alvar Aalto.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт