728 x 90

Гон иска да бъде съден отделно от Кели и Nissan

Гон иска да бъде съден отделно от Кели и Nissan

Адвокатите на бившия шеф на Nissan Карлос Гон са подали молба в съда в Токио днес с искане процесът срещу него да бъде отделен от този срещу Nissan, тъй като компанията помага на прокуратурата. Гон беше арестуван през ноември и прекара 108 дни в ареста, а до тази мярка се стигна след информация от Nissan

Адвокатите на бившия шеф на Nissan Карлос Гон са подали молба в съда в Токио днес с искане процесът срещу него да бъде отделен от този срещу Nissan, тъй като компанията помага на прокуратурата.

Гон беше арестуван през ноември и прекара 108 дни в ареста, а до тази мярка се стигна след информация от Nissan към прокуратурата, че вътрешно разследване на компанията е разкрило сериозни нарушения от страна на някогашния спасител на фирмата. След ареста Nissan освободи Гон от поста му, а по-късно той загуби и постовете си в Renault и алианса Renault-Nissan.

Срещу Гон са повдигнати три обвинения в Япония – за укриване на доходи, около 82 милиона долара заплата от Nissan и финансови машинации – заради временното прехвърляне на лични финансови загуби в сметките на Nissan по време на глобалната финансова криза преди малко повече от 10 години.

Заедно с Гон на съд отива и бившият директор на Nissan Грег Кели, който също беше ареста, но излезе по-рано под гаранция. Прокуратурата преследва и Nissan като юридическо лице заради фалшивите данни в годишните отчети, подавани от компанията по времето на Гон.

Адвокатите на Гон поискаха той да бъде съден в отделен процес, а не заедно и с Кели, който пък е обвинен в това, че е помогнал на Гон да укрие част от доходите си. Двамата твърдят, че не са направили нищо нередно и отричат всички обвинения срещу тях.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт